ΑρχικήΝέαΕΕ: Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσεων

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσεων

2 λεπτά ανάγνωσης

Τι αναφέρει στην ενημέρωση της η EFSA.

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διοργάνωσε δύο συνεδρίες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το εσωτερικό εργαστήριο για την αντιμετώπιση κρίσεων είχε ως κύριο στόχο την ετοιμότητα της EFSA στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371 για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας (SCBTH), με έμφαση στην κοινή αξιολόγηση κινδύνου (JRA) σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

- Advertisement -

Η εταιρεία Instinctif Partners, ως ανάδοχος της EFSA για την εκπαίδευση σε κρίσεις, σχεδίασε το εργαστήριο με στόχο την ευαισθητοποίηση της ομάδας ανώτερων στελεχών σχετικά με τις επιπτώσεις, τους ρόλους και τις ευθύνες που απορρέουν από μια κοινή αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων της EFSA και στο σχέδιο διυπηρεσιακής συνεργασίας βάσει του άρθρου 20 του κανονισμού. Το εργαστήριο περιλάμβανε συζητήσεις και ασκήσεις που επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό τομέων προς βελτίωση, μετά από εισαγωγικές παρουσιάσεις.

- Advertisement -

Η άσκηση εξωτερικής κρίσης, που οργανώθηκε από κοινού από την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), την EFSA και τους συνεργάτες της Instinctif Partners, στόχευε στην εξάσκηση μιας συντονισμένης αντίδρασης πολλών υπηρεσιών και κρατών-μελών στο πλαίσιο του κανονισμού SCBTH.

Η εκπαίδευση, διάρκειας 2,5 ημερών, περιλάμβανε επισκόπηση του κανονισμού, προσομοίωση ρόλων διάρκειας 1,5 ημέρας και συνεδρία απολογισμού μισής ημέρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή. Επικεντρώθηκε επίσης στη διευκρίνιση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Οι στόχοι και των δύο εκδηλώσεων επιτεύχθηκαν, όπως δείχνουν τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα και η θετική ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες. Η ετήσια έκθεση συνοψίζει την εξωτερική άσκηση κρίσης και παρέχει λεπτομερή ανασκόπηση του εσωτερικού εργαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.