ΑρχικήΝομοθεσίαEUDR: Νέοι κωδικοί εγγράφων TARIC για την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ...

EUDR: Νέοι κωδικοί εγγράφων TARIC για την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

2 λεπτά ανάγνωσης

Έγγραφο καθοδήγησης από την ΕΕ για τους νέους κωδικούς στις διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του EUDR.

Το TARIC, το ενοποιημένο δασμολόγιο της ΕΕ, είναι μια βάση δεδομένων που συγκεντρώνει την εμπορική και την αγροτική νομοθεσία και τους τελωνειακούς δασμούς.

- Advertisement -

Αυτό διασφαλίζει ότι υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή από τις χώρες της ΕΕ και δίνει μια σαφή εικόνα όλων των μέτρων που πρέπει να αναληφθούν από εκείνους που εμπλέκονται στην εισαγωγή εμπορευμάτων στην ΕΕ ή στην εξαγωγή εμπορευμάτων από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1, 3 και κατά συνέπεια των άρθρων 4, 7, 8 και 9 του του Καν. (ΕΕ) 2023/1115 για την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (EUDR), η εισαγωγή ή η εξαγωγή των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, υπόκεινται στην προσκόμιση της δήλωσης δέουσας επιμέλειας.

- Advertisement -

Η υποχρέωση υποβολής δέουσας επιμέλειας ισχύει κατά την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων (εισαγωγή) ή τη διασάφηση εξαγωγής.

Ταυτόχρονα, όλοι οι φορείς (έμποροι και οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους) πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα πληροφοριών της ΕΕ (άρθρο 33).

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε τους νέους κωδικούς εγγράφων TARIC που θα χρησιμοποιούνται τόσο για τις διαδικασίες εισαγωγής, όσο και για τις διαδικασίες εξαγωγής σε συμφωνία με τον EUDR, όπως για παράδειγμα ο κωδικός C716 που αντιστοιχεί στον κωδικό του εναρμονισμένου συστήματος που αναφέρεται στη δήλωση δέουσας επιμέλειας.

Εάν δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις, απαγορεύεται η εισαγωγή ή η εξαγωγή των εμπορευμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του EUDR.

Το επεξηγηματικό έγγραφο από την ΕΕ είναι διαθέσιμο εδώ:

https://circabc.europa.eu/ui/group/0e5f18c2-4b2f-42e9-aed4-dfe50ae1263b/library/eb7a8fc2-ef96-4ceb-a7e4-e7ae51c26867

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout