Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σε εξέλιξη η διαδικασία για τις τροποποιήσεις των κανονισμών για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Σε εξέλιξη η διαδικασία για τις τροποποιήσεις των κανονισμών για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Ο τροποποιητικός κανονισμός φέρνει νέους κανόνες επισήμανσης για τα πλαστικά υλικά επαναλαμβανόμενης χρήσης.

Στις 20/9/2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το προτεινόμενο σχέδιο του κανονισμού για τα πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, προς γνωμοδότηση στη Μόνιμη Επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) του τμήματος « Novel Food and Toxilogical Safety of the  Food Chain» της ΕΕ.  

Ο νέος κανονισμός θα τροποποιήσει τις ακόλουθες νομικές πράξεις:

– Καν. (ΕΕ) 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ο οποίος αποτελεί ειδικό μέτρο κατά την έννοια του άρθρου 5 του Καν. (ΕΚ) 1935/2004.

– Καν. (ΕΕ) 2022/1616 για τα υλικά και αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό τα οποία προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

– Καν. (ΕΚ) 2023/2006 σχετικά με την ορθή πρακτική παραγωγής υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Ο προτεινόμενος κανονισμός, μεταξύ άλλων, διευκρινίζει τον ορισμό των προσθέτων, εισαγάγει απαιτήσεις για τις ουσίες UVCB (ουσίες άγνωστης ή ασταθούς σύνθεσης, προϊόντα πολύπλοκων αντιδράσεων ή βιολογικά υλικά), ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) .

Όσον αφορά τις ουσίες φυσικής προέλευσης, διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί η ταυτότητά τους, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαίτηση υψηλού βαθμού καθαρότητας.

O καν. (ΕΕ) 2022/1616 δεν εφαρμόζεται στη χρήση αποβλήτων για την παρασκευή ουσιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων ουσιών του καν. (ΕΕ) 10/2011, συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ο ορισμός της επανεπεξεργασίας.  Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση μεταξύ των προϊόντων στα οποία εφαρμόζεται ο καν. (ΕΕ) αριθ. 10/2011 και εκείνων, στα οποία εφαρμόζεται ο καν. 2022/1616 για  την ασφαλή επανεπεξεργασία των υποπροϊόντων, αποκομμάτων και αποξεσμάτων (by-products, cut-off and scraps).

Δεδομένου επίσης, ότι η οδηγία (ΕΕ) 2019/904 αποθαρρύνει τη χρήση πλαστικών υλικών μιας χρήσης που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους, όλο και περισσότερο πλαστικά υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σχεδιάζονται για επαναλαμβανόμενη χρήση. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση του πλαστικού υλικού, οδηγώντας σε αύξηση της μετανάστευσης των συστατικών στα τρόφιμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Για να αποφευχθεί η χρήση αλλοιωμένων πλαστικών ειδών, ο κατασκευαστής ή άλλος χειριστής που είναι υπεύθυνος για τη διάθεση στην αγορά του τελικού πλαστικού αντικειμένου επαφής με τρόφιμα, θα πρέπει να παρέχει στους χρήστες, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόληψης ή επιβράδυνσης της φθοράς και τις αλλαγές που υποδεικνύουν τυχόν αλλοίωση από την επαναλαμβανόμενη χρήση. Προς αυτή την κατεύθυνση, προστίθεται ένα νέο άρθρο για την επισήμανση των πλαστικών υλικών που προορίζονται για επαναλαμβανόμενη χρήση.

Το Cibum δημοσιεύει το τελευταίο draft σχέδιο του κανονισμού και το σχετικό παράρτημά του, στην αγγλική γλώσσα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο