Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο κάδμιο στη σοκολάτα: Μέχρι πόσα γραμμάρια σοκολάτας επιτρέπονται την ημέρα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνο κάδμιο στη σοκολάτα: Μέχρι πόσα γραμμάρια σοκολάτας επιτρέπονται την ημέρα;
spot_img

Σκεφτείτε πόση σοκολάτα και κακάο τρώτε και πίνετε… 

Αν και το κακάο και κατ’ επέκταση και η σοκολάτα, έχει μεγάλη διατροφική αξία με σημαντικές ποσότητες αμινοξέων, αντιφλεγμονωδών ενώσεων και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, εντούτοις έχει στοχοποιηθεί λόγω της περιεκτικότητάς της σε βαρέα μέταλλα τα οποία απορροφά από το έδαφος.

Πρόσφατα έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι η εταιρεία που παράγει την πολυτελή σοκολάτα Lindt, παραδέχθηκε ότι οι σοκολάτες της τελικά δεν είναι, και τόσο «εξαιρετικές» στην προσπάθειά της να δώσει τέλος σε μια ομαδική αγωγή.

 Η αγωγή που ξεκίνησε καταναλωτική οργάνωση, στηρίχθηκε σε ευρήματα ανάλυσης σύμφωνα με τα οποία η Lindt περιείχε αστρονομικά υψηλά επίπεδα μολύβδου στη μαύρη σοκολάτα Excellence 85% κακάο και κάδμιο στη μαύρη σοκολάτα της 70% κακάο. Τον Φεβρουάριο η Κύπρος ανακάλεσε το κακάο σε σκόνη Dragon SUPERFOODS προέλευσης Ολλανδίας, λόγω υψηλής ποσότητας καδμίου και αναλύσεις σε χριστουγεννιάτικα γλυκά με σοκολάτα, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες έδειξαν αυξημένη παρουσία καδμίου. Και αυτές δεν είναι η μοναδικές περιπτώσεις ανακλήσεων και καταγγελιών λόγω της παρουσίας αυτού του μετάλλου σε σοκολάτα.

Το κάδμιο (Cd) είναι ένας περιβαλλοντικός ρύπος που προκαλεί αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία με πολυάριθμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς συσσωρεύεται σε διαφορετικούς ιστούς και όργανα, ιδιαίτερα στο ήπαρ και τα νεφρά, προκαλώντας νεφρική βλάβη, ορισμένες ασθένειες των πνευμόνων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη πηγή καδμίου για τους μη καπνιστές. Το κάδμιο συσσωρεύεται κυρίως στους νεφρούς και ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται δέκα με τριάντα χρόνια για να το αφομοιώσει.. ΗΔεδομένου ότι το κάδμιο βρίσκεται σε όλα τα βασικά τρόφιμα, είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η πρόσληψη τροφών που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα. Η ΕΕ το 2021 μείωσε το όριο καδμίου που μπορεί να ανιχνευτεί σε διάφορα προϊόντα διατροφής, με το όριο για τη σοκολάτα να είναι μεταξύ 0,1 και 0,8 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σοκολάτας. Σύμφωνα με την ΕΕ η έκθεση των παιδιών σε κάδμιο μέσω των τροφίμων  αγγίζει το διπλάσιο του ασφαλούς ορίου.

Η περιεκτικότητα σε κάδμιο στο κακάο και τη σοκολάτα προέρχεται από τους κόκκους κακάο, οι οποίοι απορροφώνται από το έδαφος. Υπάρχουν γεωγραφικές διαφορές μεταξύ της περιεκτικότητας σε κάδμιο, αλλά υπάρχουν και διαφορές στη χρήση του κακάο. Η εκλεκτή σοκολάτα με συγκεκριμένη προέλευση και η οποία διατίθεται στο εμπόριο ως «σοκολάτα υψηλή ποιότητας» ή «σοκολάτα ειδικής προέλευσης», π.χ. με περιεκτικότητα σε κακάο 50-70%, είναι συνήθως με υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο. Συχνά κυκλοφορούν στο εμπόριο με το, ισχυρισμό ότι ο κόκκος κακάο προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή και δεν είναι ανάμεικτο προϊόν.

Η σοκολάτα παράγεται συνήθως από μείγμα κακάο μάζας και βουτύρου κακάο καθώς και ζάχαρης. Στη μαύρη σοκολάτα, η περιεκτικότητα σε κακάο είναι τυπικά 60-70%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει επίσης γάλα/κρέμα και συνήθως έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο μικρότερη από 30%. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε κάδμιο είναι επίσης χαμηλότερη. Εάν αγοράσετε μια ράβδο μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων, θα περιέχει συνήθως 0,02 mg καδμίου (20 μικρογραμμάρια). Αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα καδμίου που μπορεί να ανεχθεί ένας ενήλικας σε καθημερινή βάση. 

Πόση σοκολάτα μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια

Για τα παιδιά η μέγιστη ποσότητα πρόσληψης καδμίου την ημέρα, για να μην τεθεί η υγεία τους σε κίνδυνο, είναι 10,7 μικρογραμμάρια. Αυτά περιέχονται σε 350 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή στα 90 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας. Για τους ενήλικες η μέγιστη ημερήσια ποσότητα καδμίου είναι ανά ημέρα 25 μικρογραμμάρια, δηλαδή μπορούν να καταναλώσουν άφοβα 833 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος ή (μόνο)  167 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας. Δεδομένου όμως ότι οι βασικές τροφές όπως το ψωμί και τα λαχανικά συμβάλλουν στο ήμισυ της ανεκτής πρόσληψης καδμίου σε μια μέση δίαιτα, θα λάβετε υπερβολικά πολύ κάδμιο εάν τρώτε 100 γραμμάρια σοκολάτας 70% την ημέρα. Πάντως μελέτη εκτίμησης κινδύνου για το κάδμιο στη σοκολάτα κατέληξε ότι η ασφαλή ποσότητα είναι πολύ λιγότερη: η καθημερινή κατανάλωση μέχρι 28 gr μαύρης σοκολάτας δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία των ενηλίκων, με μικρή μόνο ανησυχία για το κάδμιο στα παιδιά.

Όμως η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή, είναι να ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή, ώστε να αποφεύγετε την υψηλή πρόσληψη ενός μεμονωμένου τύπου ανεπιθύμητων ουσιών. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο