Στα “μανταλάκια” από τις αρχές της Τσεχίας το σουπερμάρκετ Lidl για παραπλάνηση καταναλωτών.
Στην κατηγορία “παραποιημένου τροφίμου” μπήκε η νέα ενημέρωση για προϊόν της αλυσίδας Lidl από την αρχή ασφάλειας τροφίμων της Τσεχίας. Ο λόγος δεν είναι η παρουσία κάποιου παθογόνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση ή αλλεργιογόνου που επίσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ούτε για αλλοιωμένο τρόφιμο, αλλά λόγω παραπλάνησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κρατικής Κτηνιατρικής Διοίκησης, μετά από εργαστηριακή ανάλυση «Το προϊόν βρέθηκε να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κρέας από ό,τι αναγραφόταν στη συσκευασία». Ενώ η συσκευασία ανέφερε με – μεγάλα γράμματα – ότι η περιεκτικότητα σε κρέας είναι 94%, βρέθηκε πως περιέχει μόλις 69,8% (+/- 10%). Δηλαδή μειωμένο κατά πάνω από 25%.
Δείτε ακόμη: Μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων: Ανακαλούνται συστήματα σιδερώματος της PHILIPS – Σπάει ο ατμολέβητας κατά τη χρήση!
Δείτε ακόμη: Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το ψεύτικο μαύρο ψωμί
Πρόκειται για τα λουκάνικα «Kuřecí párky» πολωνικής προέλευσης της εταιρείας Animex Foods sp. και το προϊόν εντοπίστηκε σε κατάστημα Lidl στην Πράγα (Nárožní 1359/11, Stodůlky).
- Δείτε ακόμη: Βακτήρια σε γνωστή οδοντόκρεμα – Χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό – Έλεγχος του FDA
- Δείτε ακόμα: Σαλμονέλα και σε δεύτερη μάρκα κατεψυγμένου γεύματος με γύρο σουβλάκι – Επείγουσα ανάκληση
Δεν είναι η πρώτη φορά που, προϊόν που πωλείται στα Lidl μπαίνει στην κατηγορία των παραποιημένων τροφίμων. Τον περασμένο Οκτώβριο το προϊόν της αλυσίδας «φρέσκα μακαρόνια με αυγά» με την επωνυμία Italiamo Bigoli από τη δημοφιλή σειρά του σουπερμάρκετ ITALIAMO καταχωρήθηκε ως “παραποιημένο” επειδή η περιεκτικότητα σε αυγά ήταν πολύ μικρότερη από την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία. To εύρημα χαρακτηρίστηκε από την Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων ως «μη έγκυρη παράμετρος». Με πολύ λιγότερη ποσότητα αυγών είχαν βρεθεί και ζυμαρικά «Ταλιατέλες – μη αποξηραμένα ζυμαρικά αυγών με σπανάκι», προέλευσης Ιταλίας και τα «Schwäbische Spätzle ggA, ζυμαρικά με μη αποξηραμένα αυγά» προέλευσης Γερμανίας κα τα δύο της Lidl.
- Δείτε ακόμα: Καρκινογόνες ουσίες σε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από Temu και Shein – Εργαστηριακοί έλεγχοι
- Δείτε επίσης: Ο “ζωντανός κίνδυνος” του Χριστουγεννιάτικου δέντρου – Τραυματική εμπειρία οικογένειας
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι απαιτούμενες πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων πρέπει –μεταξύ άλλων- να είναι ακριβείς ευδιάκριτες και μη παραπλανητικές. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται η ποσότητα των συστατικών που εμφανίζονται στην ονομασία του προϊόντος (π.χ. στη «μηλόπιτα» πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό των μήλων) και που είναι ουσιαστικής σημασίας για τον χαρακτηρισμό του τροφίμου και τη διάκρισή του από άλλα τρόφιμα.
- Δείτε ακόμη: Το υγιεινό σνακ με τα αντιγηραντικά θρεπτικά συστατικά που θα σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι
- Δείτε ακόμη: Είναι ασφαλές να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμη ζεστό;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.