Μεταξύ των αιτημάτων των εταιρειών είναι να αυξήσει η ΕΕ τις περιβαλλοντικές πληρωμές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η Danone και η Unilever συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών που προτρέπουν τη νεοεκλεγείσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο» των αγροδιατροφικών πολιτικών της.
Σε επιστολή που απέστειλαν στις 9 Δεκεμβρίου στον Christophe Hansen, τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για τη γεωργία και τα τρόφιμα, οι εταιρείες ενθάρρυναν τις Βρυξέλλες να «δώσουν ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα που θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης στη βιώσιμη γεωργία και κατανάλωση, συμβάλλοντας τελικά στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας».
Την επιστολή υπέγραψαν επίσης η επιχείρηση εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων Oatly, ο γίγαντας τυριών Bel Group και η μεγάλη εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων McCain Foods.
Ο Hansen, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, έχει λάβει εντολή αποστολής από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen να προετοιμάσει στις πρώτες 100 ημέρες «ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, εργαζόμενος υπό την καθοδήγησή μου και σε συντονισμό με άλλα μέλη του σώματος».
Και πρόσθεσε: «Αυτό θα πρέπει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων μας εντός των ορίων του πλανήτη μας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα απόβλητα τροφίμων και την προώθηση της επιστήμης αιχμής, των καινοτόμων τεχνολογιών και των αναδυόμενων προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα».
Η εταιρείες θέλουν η ΕΕ να θεσπίσει μέτρα για την «ενθάρρυνση των πολιτών να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προς πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες δίαιτες, ώστε να υποστηριχθεί αυτή η μετάβαση» προς μια πιο βιώσιμη αγροδιατροφική οικονομία.
Στην επιστολή προς τον Hansen, οι εταιρείες έγραψαν: «Οι υπογεγραμμένες εταιρείες, πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ενεργά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα για να διασφαλίσει ότι η φύση, οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες γεωργίας και τροφίμων μπορούν να ευημερήσουν.
«Η τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και την ικανότητα των γεωργών να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικές καλλιέργειες και προμήθειες τροφίμων».
Στην επιστολή προστίθεται: «Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να εντείνει την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκτάσεις, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον γεωργικό τομέα και να εξασφαλίσει επαρκή κίνητρα για τη στήριξη των γεωργών κατά τη μετάβαση».
Ένα από τα μέτρα που θέλει να δει να εισάγονται η ομάδα περιλαμβάνει τη συγκριτική αξιολόγηση της βιωσιμότητας στη γεωργία με τον καθορισμό κοινών ορισμών και κριτηρίων για τη βιωσιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κάτι που, όπως αναφέρει, θα βοηθήσει τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων και τους λιανοπωλητές να επενδύσουν σε κοινές λύσεις.
Προέτρεψαν επίσης τον Hansen να «θέσει σαφείς γενικούς στόχους για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα τρόφιμα που θα καταστήσει τα υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα την ευκολότερη και πιο προσιτή επιλογή για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ».
Η επιστολή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ΕΕ έχει την ευκαιρία να βοηθήσει τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη να επιτύχει μια πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική και υγιή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να επιδείξει παγκόσμια ηγετική θέση θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των πολιτικών της για τη γεωργία και τα τρόφιμα».
Παράλληλα με την επιστολή των εταιρειών τροφίμων και ποτών, περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, WWF και Friends of the Earth, ζήτησαν επίσης από τον νέο επίτροπο να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στα σχέδιά του.