Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα
spot_img

Στα “μανταλάκια” από τις αρχές της Τσεχίας το σουπερμάρκετ Lidl για παραπλάνηση καταναλωτών και για μολυσμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι απαιτούμενες πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων πρέπει –μεταξύ άλλων- να είναι ακριβείς ευδιάκριτες και μη παραπλανητικές. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται η ποσότητα των συστατικών που εμφανίζονται στην ονομασία του προϊόντος (π.χ. στη «μηλόπιτα» πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό των μήλων) και που είναι ουσιαστικής σημασίας για τον χαρακτηρισμό του τροφίμου και τη διάκρισή του από άλλα τρόφιμα.

Τα μακαρόνια Lidl που ανακλήθηκαν στην Τσεχία

Ωστόσο στην Τσεχία η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, βρέθηκε να παραβιάζει τον κανονισμό τουλάχιστον όσον αφορά στο προϊόν «φρέσκα μακαρόνια με αυγά» που ουσιαστικά δεν είχε αυγά! Είναι εντυπωσιακό δε πως η σελίδα ενημέρωσης των καταναλωτών για μη ασφαλή και παραποιημένα τρόφιμα τονίζει: « Η “σφεντόνα” τοποθετούνταν παλαιότερα σε δημόσιο χώρο και σε αυτή “αλυσόδεναν” ανέντιμους πολίτες. Προϊόντα στα οποία έχουν παραβιαστεί μία από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα επισυνάπτονται στο web looter στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όποιος επισκέπτεται αυτό τον ιστότοπο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για τις δικές του ανάγκες και για την επόμενη αγορά του…»

Οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν το σουπερμάρκετ Lidl για «παραποίηση τροφίμου»  και έδωσαν εντολή για άμεση ανάκληση. Πρόκειται για τα μακαρόνια Italiamo Bigoli με αυγά από τη δημοφιλή σειρά του σουπερμάρκετ ITALIAMO στα οποία η περιεκτικότητα σε αυγά ήταν πολύ μικρότερη από την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία. To εύρημα χαρακτηρίστηκε από την Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων ως «μη έγκυρη παράμετρος». Η χώρα προέλευσης της σειράς Italiamo είναι η Ιταλία και ανακλήθηκε το σύνολο της παραγωγής των ζυμαρικών.\

Το προϊόν ταρτάρ των Lidl που εντοπίστηκε να είναι μολυσμένο με το παθογόνο βακτήριο E. coli

Στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα» εντάσσεται και η δεύτερη ειδοποίηση των αρχών, για το προϊόν της αλυσίδας Lidl, μπριζόλα ταρτάρ το οποίο μετά από αναλύσεις των αρχών βρέθηκε μολυσμένο με Escherichia coli. «Η παρουσία εντεροπαθογόνου Escherichia coli ανιχνεύθηκε στα τρόφιμα. Η παρουσία αυτού του βακτηρίου σε τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο ασθένειας στον καταναλωτή.» αναφέρει η ανακοίνωση. Μολυσμένο με E. coli είναι και ίδιο προϊόν που πωλείτο από άλλο κατάστημα της Lidl και με διαφορετικό αριθμό παρτίδας.

Κίνδυνος από κατανάλωση μολυσμένου με E. coli τροφίμου

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο που μολύνει τα τρόφιμα και όχι μόνο. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli και εμπλέκεται συχνά σε ανακλήσεις, ασθένειες καταναλωτών και ακόμη και θανάτους.

Πολλές ανακλήσεις τροφίμων λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω παρουσίας E. coli με χαρακτηριστική περίπτωση η μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees, που προχώρησαν οι αρχές στη Βρετανία στα τέλη Δεκέμβρη, μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli και έναν θάνατο σε Αγγλία και Σκωτία. Τα στοιχεία του ECDC όσον αφορά τις τροφικές δηλητηριάσεις στην Ευρώπη το 2022, δείχνουν πως οι τροφιμογενείς λοιμώξεις λιστερίωσης και σιγατοξιγονικής Escherichia coli αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική του δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Μια τυπική διαδικασία μαγειρέματος που επιτυγχάνει θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου 70°C για 2 λεπτά (ή ισοδύναμο) θα προκαλέσει σημαντική μείωση του παθογόνου. Τα STEC έχουν παρόμοια αντίσταση στα απολυμαντικά με αυτή άλλων εντερικών παθογόνων και η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σημαντικά και σε ψυχρή θερμοκρασία. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας απλά μέτρα υγιεινής και υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο