Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνει τελικά καλό ο καφές στην καρδιά; Νέα επιστημονική έρευνα

ΑρχικήυγείαΚάνει τελικά καλό ο καφές στην καρδιά; Νέα επιστημονική έρευνα
spot_img

Σε νέα ανασκόπηση μελετών συζητούνται τα στοιχεία από δοκιμές παρατήρησης καθώς και από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επίδραση του καφέ στην υγεία της καρδιάς.

 Ο αριθμός των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνεχώς αυξάνεται και είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η διατροφή θεωρείται βασικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι διατροφικές προσεγγίσεις έχουν αποδειχθεί επωφελείς για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ασθένειες, αλλά τείνουν να επικεντρώνονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες, την άπαχη πρωτεΐνη και τα υγιή λίπη.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, αλλά συχνά περιβάλλεται από διαμάχες σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία. Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ιστορικά, η επίδραση του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία θεωρήθηκε αρνητική, πιθανώς λόγω συγχυτικών παραγόντων, καθώς και των προφανών αρνητικών επιπτώσεων της καφεΐνης. Ωστόσο, πιο πρόσφατα δεδομένα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα, και υπάρχει μια πρόταση ότι ο καφές θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δοκιμών παρατήρησης που συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Για παράδειγμα το 2017, δημοσιεύθηκαν δύο μελέτες που έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και της καρδιαγγειακής νόσου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα μελετών που καταγράφονται στην παρούσα ανασκόπηση, τα οποία καταλήγουν πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία από δοκιμές παρατήρησης που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία.  

Ναι με αλλά…

Ωστόσο ο καφές είναι ένα χημικά πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες έχουν βιολογική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς φυτοχημικών με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν είναι σαφές ποια από αυτά, ή ποιος συνδυασμός αυτών, προκαλούν τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Επιπλέον η δράση του καφέ μπορεί να επηρεαστεί από την ειδική συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων. Για παράδειγμα ο Robusta έχει περίπου 1,5 φορές περισσότερη καφεΐνη από τον arabica. Και οι δύο είναι ποικιλίες που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά καφέ. Η προέλευσης των κόκκων και η μέθοδος επεξεργασίας, μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση του τελικού προϊόντος, όπως και ο τρόπος που παρασκευάζεται ο καφές στο σπίτι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα των βιοδραστικών ενώσεων.

Όμως, υπάρχει έλλειψη οποιασδήποτε ολοκληρωμένης αξιολόγησης πολλών από αυτούς τους παράγοντες και τα υπάρχοντα δημοσιευμένα δεδομένα είναι ετερογενή και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να συγκριθούν δεδομένα μεταξύ των δημοσιεύσεων. Αυτή η σημαντική πιθανότητα διακύμανσης στο βιοδραστικό περιεχόμενο σημαίνει ότι είναι δύσκολο να δοθεί συγκεκριμένη περιεκτικότητα αυτών των ενώσεων στον καφέ.

Δείτε επίσης: 5+1 μύθοι για τη κατάψυξη των τροφίμων

Συμπερασματικά από την ανάλυση των έως τώρα στοιχείων, οι ερευνητές στην παρούσα ανασκόπηση, κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί πράγματι να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση και την πρόληψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η συσχέτιση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης καφέ (τρία-πέντε φλιτζάνια/ημέρα) και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου έχει τεκμηριωθεί καλά σε δοκιμές παρατήρησης. Ωστόσο, το «φλιτζάνι καφέ» δεν ορίζεται και μπορεί να ποικίλλει δραματικά ως προς το επίπεδο των βιοδραστικών καθώς και τη διατροφική σύνθεση (π.χ. προσθήκη κρέμας και ζάχαρης) και ως εκ τούτου τη φαρμακολογική δράση. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει επι του παρόντος μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αντίκτυπου της μεθόδου παρασκευής στα βιοενεργά συστατικά του καφέ που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο εις βάθος κατανόηση της επίδρασης του καφέ στην καρδιακή υγεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Farraj, A., Akeredolu, T., Wijeyesekera, A., & Mills, CE (2024). Καφές και Καρδιαγγειακή Υγεία: Ανασκόπηση της Λογοτεχνίας. Nutrients , 16 (24), 4257. https://doi.org/10.3390/nu16244257

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο