ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκός συναγερμός μετά από καταγγελία για νεκρό βάτραχο σε έτοιμη σαλάτα -...

Ευρωπαϊκός συναγερμός μετά από καταγγελία για νεκρό βάτραχο σε έτοιμη σαλάτα – Κίνδυνοι για την υγεία και συστάσεις

Τι αποκαλύπτουν επιστημονικές μελέτες για την παρουσία αμφιβίων σε έτοιμες σαλάτες και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

7 λεπτά ανάγνωσης

Ένα κομμάτι βατράχου μέσα σε σακούλα έτοιμης σαλάτας εντόπισε καταναλωτής στη Δανία, σύμφωνα με νέα κοινοποίηση στο ευρωπαϊκό σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF. Η ειδοποίηση καταχωρίστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2026, αφορά προϊόν προέλευσης Ολλανδίας και χαρακτηρίζεται ως πληροφοριακή κοινοποίηση για προσοχή, με δυνητικό κίνδυνο. Η υπόθεση αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, τα προσυσκευασμένα νωπά λαχανικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκλειστικό: Πώς μια άδεια συσκευασία σαλάτας «ξεκλείδωσε» την έρευνα για επιδημία Salmonella – Η άμεση απάντηση των αρχών στο cibum

- Advertisement -

Η κοινοποίηση βασίστηκε σε καταγγελία καταναλωτή, ενώ στα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρεται ότι δεν υπήρχε πλέον απόθεμα στον εμπλεκόμενο φορέα. Δεν δημοσιοποιούνται η εμπορική ονομασία της σαλάτας, ο παραγωγός, ο αριθμός παρτίδας ή συγκεκριμένη αλυσίδα λιανικής. Επίσης, δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια ανάκληση του προϊόντος. Η απουσία αυτών των πληροφοριών περιορίζει τη δυνατότητα ανεξάρτητης ταυτοποίησης της διαδρομής του προϊόντος από τη συσκευασία μέχρι την πώληση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Ανακλήθηκαν 684.248 σακούλες – Στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου (φωτογραφία)

- Advertisement -

Η παρουσία αμφιβίων σε συσκευασμένα λαχανικά έχει καταγραφεί επανειλημμένα σε διαφορετικές χώρες. Τον Μάιο του 2026, στην πόλη Esperance της Δυτικής Αυστραλίας, καταναλωτής ανακάλυψε ζωντανό βάτραχο μέσα σε σφραγισμένη συσκευασία μαρουλιού που είχε αγοράσει από κατάστημα Woolworths. Η εταιρεία χαρακτήρισε το συμβάν μεμονωμένο και ανακοίνωσε διερεύνηση με τους προμηθευτές της. Ο βάτραχος επέζησε και έγινε γνωστός στα μέσα ενημέρωσης με το όνομα «Γκρεγκ».

Παρόμοια περιστατικά έχουν δημοσιοποιηθεί και σε άλλα προϊόντα. Τον Δεκέμβριο του 2024, το Cibum.gr παρουσίασε περίπτωση ζωντανού βατράχου μέσα σε κλειστή συσκευασία σπανακιού, ενώ τον Ιούνιο του 2022 είχε αναφερθεί περιστατικό στη Βρετανία με βάτραχο που μεταφέρθηκε ανάμεσα σε μπανάνες από μεγάλη απόσταση. Οι περιπτώσεις αυτές δείχνουν ότι η είσοδος μικρών ζώων στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να αφορά διαφορετικές κατηγορίες νωπών οπωροκηπευτικών.

Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει εξετάσει συστηματικά τέτοιες αναφορές. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment, με τίτλο «There’s a frog in my salad!», κατέγραψε 40 περιστατικά εντοπισμού άγριων σπονδυλωτών σε προσυσκευασμένα φυτικά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2003 έως το 2018. Η έρευνα βασίστηκε σε δημοσιεύματα και προσφέρει καταγραφή περιστατικών, χωρίς να υπολογίζει τη συχνότητά τους ανά παραγόμενη συσκευασία.

Από τα 40 περιστατικά, τα 21 αφορούσαν αμφίβια, ποσοστό 52,5%, ενώ εννέα αφορούσαν ερπετά, επτά θηλαστικά και τρία πτηνά. Οι βάτραχοι και οι φρύνοι αποτελούσαν το σύνολο των αμφιβίων. Περισσότερα από τα μισά αμφίβια ανήκαν σε ομάδες μικρόσωμων δενδρόβιων βατράχων, οι οποίοι μπορούν να κρύβονται ανάμεσα σε πυκνά φύλλα. Ορισμένα ζώα εντοπίστηκαν ζωντανά από τους καταναλωτές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 72,5% των καταγεγραμμένων περιστατικών αφορούσε συμβατικά καλλιεργημένα προϊόντα και το 27,5% βιολογικά. Η παρουσία βατράχων στις καλλιέργειες σχετίζεται με τη φυσική οικολογία των αγροτικών εκτάσεων. Πολλά είδη αναζητούν υγρασία, σκιά και προστασία κάτω από φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα σε περιοχές με αρδευτικά δίκτυα και πυκνή βλάστηση. Κατά τη μηχανική ή χειρωνακτική συγκομιδή, μικρόσωμα ζώα μπορούν να συλλεχθούν μαζί με το φυτικό υλικό, εφόσον δεν γίνουν αντιληπτά από τους εργαζομένους ή τον εξοπλισμό.

Για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας νωπών λαχανικών, η διαχείριση τέτοιων κινδύνων αρχίζει πριν από την παραλαβή των πρώτων υλών. Η αξιολόγηση των αγροτεμαχίων, η παρακολούθηση της παρουσίας άγριας πανίδας, η εκπαίδευση των συνεργείων συγκομιδής και η επιθεώρηση των εισερχόμενων φορτίων μπορούν να περιορίσουν την πιθανότητα μεταφοράς ζώων στις εγκαταστάσεις. Οι έλεγχοι χρειάζεται να προσαρμόζονται στην καλλιέργεια, την εποχή και τις συνθήκες συγκομιδής.

Στις γραμμές παραγωγής έτοιμων σαλατών εφαρμόζονται συνήθως διαλογή, απομάκρυνση ξένων υλών, πλύσιμο, αποστράγγιση και συσκευασία. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα κάθε σταδίου εξαρτάται από τον σχεδιασμό του εξοπλισμού και τις ιδιότητες του προϊόντος. Ένας μικρός βάτραχος μπορεί να παραμείνει κρυμμένος ανάμεσα στα φύλλα, ενώ η παρουσία οργανικού υλικού και οι μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας δυσκολεύουν την οπτική αναγνώριση.

Τα συστήματα οπτικής διαλογής με κάμερες, αισθητήρες και αλγορίθμους αναγνώρισης μπορούν να ενισχύσουν τον εντοπισμό ξένων σωμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επικυρωθεί για τα συγκεκριμένα προϊόντα και τους πιθανούς επιμολυντές. Η ανίχνευση μετάλλων και οι συμβατικοί έλεγχοι ακτίνων Χ δεν εγγυώνται την αναγνώριση μικρών οργανικών σωμάτων χαμηλής πυκνότητας. Απαιτούνται δοκιμές απόδοσης με αντιπροσωπευτικά δείγματα και συστηματική επαλήθευση.

Η παρουσία ολόκληρου ζώου ή τμήματός του σε τρόφιμο δημιουργεί ζήτημα φυσικής επιμόλυνσης και ενδεχόμενης μικροβιολογικής επιβάρυνσης. Τα αμφίβια μπορούν να μεταφέρουν μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων Salmonella, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Η ανεύρεση βατράχου, πάντως, δεν αποδεικνύει αυτομάτως παρουσία παθογόνου στο συγκεκριμένο προϊόν. Η αξιολόγηση απαιτεί εξέταση των συνθηκών, των πιθανών οδών επιμόλυνσης και, όπου ενδείκνυται, εργαστηριακό έλεγχο.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι επιχειρήσεις τροφίμων οφείλουν να εφαρμόζουν διαδικασίες βασισμένες στις αρχές HACCP, σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004, και να εξασφαλίζουν ιχνηλασιμότητα σύμφωνα με τον Κανονισμό 178/2002. Όταν ένα προϊόν κρίνεται μη ασφαλές, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων οφείλουν να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες απόσυρσης ή ανάκλησης, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τη φύση του κινδύνου, τη διανομή και την πιθανή έκθεση καταναλωτών.

Για τη βιομηχανία συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών, οι καταγγελίες για παρουσία ζώων προσφέρουν πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διερεύνηση αστοχιών. Η επιχείρηση χρειάζεται να διατηρεί στοιχεία παρτίδων, προμηθευτών, ημερομηνιών παραγωγής, αποτελεσμάτων ελέγχων και διακίνησης. Η εξέταση του ίδιου του ξένου σώματος, όταν είναι διαθέσιμο, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του είδους και στην αναζήτηση του πιθανού σημείου εισόδου.

Ειδική προσοχή απαιτείται όταν το ζώο εντοπίζεται ζωντανό. Η μεταφορά αμφιβίων μέσω εμπορικών φορτίων ενδέχεται να δημιουργήσει ζητήματα βιοασφάλειας και προστασίας της τοπικής πανίδας. Η απελευθέρωση ενός άγνωστου είδους σε λίμνη ή φυσικό περιβάλλον μπορεί να μεταφέρει παθογόνους οργανισμούς ή να εισαγάγει ξένο είδος σε ένα οικοσύστημα. Η διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων χρειάζεται καθοδήγηση από αρμόδιους ειδικούς άγριας ζωής.

Εάν καταναλωτής εντοπίσει βάτραχο ή τμήμα βατράχου σε συσκευασμένη σαλάτα, σπανάκι, μαρούλι ή άλλο τρόφιμο, πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωση και να μην επιχειρήσει να αφαιρέσει το ζώο ώστε να καταναλώσει το υπόλοιπο προϊόν. Συνιστάται να φωτογραφίσει το εύρημα, τη συσκευασία, την εμπορική ονομασία, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης, διατηρώντας επίσης την απόδειξη αγοράς, εφόσον υπάρχει.

Ο καταναλωτής πρέπει να επικοινωνήσει με το κατάστημα ή την παρασκευάστρια εταιρεία και να υποβάλει καταγγελία στην αρμόδια αρχή ελέγχου τροφίμων, στην Ελλάδα στον ΕΦΕΤ. Το προϊόν και η συσκευασία μπορούν να διατηρηθούν χωριστά, σε κλειστό δοχείο και υπό ψύξη, εφόσον αυτό είναι ασφαλές, μέχρι να δοθούν οδηγίες για πιθανή εξέταση. Δεν πρέπει να αποστέλλονται δείγματα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Εάν ο βάτραχος είναι ζωντανός, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με γυμνά χέρια και να μην απελευθερώνεται αυθαίρετα στο περιβάλλον. Η συσκευασία μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά σε ασφαλές, αεριζόμενο δοχείο, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο, μέχρι να δοθούν οδηγίες από αρμόδια υπηρεσία ή ειδικό περίθαλψης άγριας ζωής. Μετά από οποιονδήποτε χειρισμό απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και καθαρισμός των επιφανειών.

Εάν έχει προηγηθεί κατανάλωση του προϊόντος, ο καταναλωτής πρέπει να παρακολουθεί την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος ή έμετος. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συνιστάται επικοινωνία με γιατρό, αναφέροντας το περιστατικό και το προϊόν. Η τεκμηριωμένη αναφορά στις αρμόδιες αρχές επιτρέπει τη διερεύνηση πιθανής επιμόλυνσης και την αξιολόγηση της ανάγκης περαιτέρω ελέγχων.

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων τη βιομηχανία και την εστίαση. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αποκλειστικό: Πώς μια άδεια συσκευασία σαλάτας «ξεκλείδωσε» την έρευνα για επιδημία Salmonella – Η άμεση απάντηση των αρχών στο cibum

Τα αποκλειστικά στοιχεία που παραχώρησε η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στο Cibum για την επιδημιολογική διερεύνηση της Salmonella Napoli.

Παιδική παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ βάζει όρια στα φάρμακα και δίνει προτεραιότητα στη διατροφή και την άσκηση

Οι πρώτες παγκόσμιες οδηγίες για παιδιά και εφήβους δίνουν έμφαση στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τη συμπεριφορική υποστήριξη

Το «τέλος» του ολόκληρου κοτόπουλου: Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν τα παρασκευάσματα αγνοώντας τους κινδύνους

Από το ολόκληρο κοτόπουλο στα nuggets: Πώς η έντονη επεξεργασία μπορεί να «κρύψει» την ποιότητα της πρώτης ύλης και την πραγματική ποιότητα του κρέατος από τον καταναλωτή