Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σαρώνει το Ε. coli που οδηγεί σε Αιμολυτικό Ουραιμικό σύνδρομο HUS – Αύξηση των σοβαρών τροφιμογενών λοιμώξεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Σαρώνει το Ε. coli που οδηγεί σε Αιμολυτικό Ουραιμικό σύνδρομο HUS - Αύξηση των σοβαρών τροφιμογενών λοιμώξεων
spot_img

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρώπη για το 2022 από το ECDC.

Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις λιστερίωσης και σιγατοξιγονικής Escherichia coli αυξήθηκαν στην ΕΕ και ήταν το 2022 σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, όπου η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, σήψη ή, σε έγκυες γυναίκες, αποβολή, ενώ το STEC μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, συχνά σε προσβεβλημένα παιδιά.

Εβδομήντα ένα κρούσματα αναφέρθηκαν στην EFSA, συμπεριλαμβανομένων 37 στη Γαλλία. Η Πολωνία κατέγραψε επιδημία E. coli O104 με 16 κρούσματα, πέντε νοσηλείες και έναν θάνατο, αλλά η πηγή ήταν ασαφής. Είναι η πρώτη επιδημία E. coli O104 στην Ευρώπη από το 2011. Συνολικά, 28 άνθρωποι πέθαναν και 20 από αυτούς είχαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS).

Δεν παρατηρήθηκε αύξηση για τη σαλμονέλωση και την καμπυλοβακτηρίωση που συνήθως προκαλούν τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω τροφής και νερού ετησίως. Οι πληροφορίες αποκαλύπτονται στις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις 2022, εκ των οποίων επτά κεφάλαια δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ECDC. 

Οι εκθέσεις καλύπτουν ασθένειες που προκαλούν τον μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων από τρόφιμα και νερό στην ΕΕ/ΕΟΧ, συγκεκριμένα καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση, γερσινίωση, σιγατοξιγονική  λοίμωξη από Escherichia coli  (STEC), λιστερίωση, σιγκέλλωση και ηπατίτιδα Α. 

Στην ΕΕ/ΕΟΧ, τα ποσοστά κοινοποίησης για λιστερίωση και γερσινίωση το 2022 ήταν τα υψηλότερα σε περισσότερα από 10 χρόνια. Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε για τις λοιμώξεις STEC και τις σχετιζόμενες με STEC περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS), όπου υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν μόνο το 2011 όταν εμφανίστηκε μια μεγάλη επιδημία STEC σε πολλές χώρες που συνδέθηκε με φρέσκους βλαστούς στην Ευρώπη. Για τη λιστερίωση, μια πιθανή εξήγηση για την αυξητική τάση είναι η σχετική αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι τα άτομα με ανοσοκαταστολή έχουν αυξημένη ευαισθησία σε σύγκριση με υγιείς ενήλικες. Η αύξηση των περιπτώσεων STEC οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή των διαγνωστικών μεθόδων σε πιο ευαίσθητες γενετικές μεθόδους που είναι σε θέση να ανιχνεύουν ευκολότερα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται περισσότερες περιπτώσεις.

Το 2022, αναφέρθηκαν περιπτώσεις εκτενώς ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών Shigella που σχετίζονταν κυρίως με ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (gbMSM). Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ κλινικών ικανοτήτων και ικανοτήτων δημόσιας υγείας στους τομείς των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, της μικροβιακής αντοχής και των ασθενειών που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι ομάδες κινδύνου. Το μεγαλύτερο ξέσπασμα σιγκέλλωσης το 2022 πιθανότατα προκλήθηκε από τροφή και σε αντίθεση με τα κρούσματα που σχετίζονται με το gbMSM, το στέλεχος της επιδημίας δεν ήταν εκτενώς ανθεκτικό στα φάρμακα.   

Τα κρούσματα σαλμονέλωσης, καμπυλοβακτηρίωσης και σιγκέλωσης εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τους αριθμούς πριν από την πανδημία. Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων μετά την πανδημία, όπως η εργασία από το σπίτι, το να τρώνε λιγότερο συχνά έξω και η μείωση των ταξιδιών.  

Επίσης, μια απότομη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α είναι εμφανής στην ΕΕ/ΕΟΧ τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως η άσκηση καλής υγιεινής των χεριών και η αυξημένη πρόσληψη εμβολίου από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Α. Η αυξημένη φυσική ανοσία σε ομάδες υψηλού κινδύνου μετά από ένα μεγάλο ξέσπασμα ηπατίτιδας Α σε πολλές χώρες που επηρέασε κυρίως τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες το 2016-2018 μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα