Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ μειώνει τα όρια μολύβδου και καδμίου στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ μειώνει τα όρια μολύβδου και καδμίου στα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε νέα ανώτατα επίπεδα για μόλυβδο και κάδμιο σε μια σειρά προϊόντων διατροφής για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 30 Αυγούστου για τα όρια μολύβδου και μια ημέρα αργότερα για το κάδμιο. Καλύπτουν φρούτα, λαχανικά, κρέας και συμπληρώματα.

Ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η παρουσία ρύπων από βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα, ανέφερε η Επιτροπή.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι η απόφαση βάζει τους καταναλωτές σε πρώτη θέση κάνοντας τα τρόφιμα πιο ασφαλή και υγιεινά.

«Είναι επίσης ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση των προτύπων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την παροχή ασφαλέστερων, πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων τροφίμων για τους πολίτες», είπε.

Όρια καδμίου

Οι ομάδες τροφίμων που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής έκθεσης σε κάδμιο είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, οι αμυλούχες ρίζες ή οι πατάτες και το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.

Τον Ιανουάριο του 2009, μια γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με το κάδμιο στα τρόφιμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι τοξικό κυρίως για τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Ο οργανισμός όρισε μια ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη για κάδμιο 2,5 μg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ομάδες όπως χορτοφάγοι, παιδιά, καπνιστές και άτομα που ζουν σε πολύ μολυσμένες περιοχές μπορεί να υπερβούν την εβδομαδιαία πρόσληψη κατά περίπου δύο φορές.

Νέα ανώτατα επίπεδα για παιδικές τροφές, καθώς και προϊόντα σοκολάτας και κακάο, καθορίστηκαν τότε από την ΕΕ. Η δράση για τη σοκολάτα και το κακάο οδήγησε σε ανησυχίες στις συναντήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες της ΕΕ καλύπτουν προϊόντα όπως παντζάρια, σκόρδο, μούρα, ξηρούς καρπούς, ψάρι και αλάτι. Για μια πλήρη λίστα προϊόντων και μέγιστων επιπέδων κάντε κλικ εδώ . https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2021/1323/oj

Τον Μάρτιο του 2010, μια γνωμοδότηση της EFSA για τον μόλυβδο στα τρόφιμα διαπίστωσε ότι μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικότητα στην ανάπτυξη σε μικρά παιδιά και καρδιαγγειακά προβλήματα σε ενήλικες. Η αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι τα επίπεδα της διαιτητικής έκθεσης στον μόλυβδο μπορεί να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη σε έμβρυα, βρέφη και παιδιά.

Τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από μια έκθεση της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του FAO/WHO για τα πρόσθετα και τις προσμείξεις τροφίμων το ίδιο έτος. Η Επιτροπή Codex Alimentarius μείωσε στη συνέχεια το μέγιστο επίπεδο μολύβδου σε πολλά προϊόντα.

Τα προϊόντα δημητριακών και τα δημητριακά, τα λαχανικά όπως οι πατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά και το νερό της βρύσης είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν στη διατροφική έκθεση στην Ευρώπη.

Οι αναθεωρημένοι νόμοι της ΕΕ στοχεύουν στα εντόσθια, ορισμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά, αλάτι και άγριους μύκητες. Για την καταπολέμηση της απάτης, όπως η προσθήκη χρωμικού μολύβδου στον κουρκουμά, καθορίστηκαν επίσης τα μέγιστα επίπεδα για τα μπαχαρικά.

Τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά και έχουν υπερβεί τα όρια πριν από την έγκριση των νέων κανόνων μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Για τα νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια μολύβδου στα τρόφιμα δείτε ΕΔΩ.
Για τα μέγιστα επιτρεπτά όρια καδμίου πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλήθειες και ψέματα: Πόσο παχαίνει το αλάτι;

Πόσες θερμίδες έχει το αλάτι και ο "απροσδόκητος" τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατακράτηση υγρών.

Τι γίνεται με το φουα γκρα; Ποιοι το πολεμούν και ποιοι το υποστηρίζουν

Η νόστιμη αλλά αμφιλεγόμενη λιχουδιά συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο γαστρονομικό σκηνικό.

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο