Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Τα ευρήματα μελέτης που θα συζητηθούν...

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη
spot_img

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Οι φυτικές δίαιτες συνδέονται εδώ και καιρό με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Το 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημοσίευσαν μελέτη που συνδέεται η φυτική διατροφή με βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

- Advertisement -

H διαδικασία της μελέτης

Πραγματοποιήθηκε εξέταση ανδρών με καρκίνο του προστάτη από μια υπάρχουσα ερευνητική κοόρτη των ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2016 για να αξιολογηθεί η ποσότητα των φυτικών τροφών στη διατροφή τους.

Οι άνδρες από τη μελέτη Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) κλήθηκαν να απαριθμήσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το κρέας και τα γαλακτοκομικά που κατανάλωνε ο καθένας κάθε μέρα.

Η ομάδα χώρισε τους άνδρες σε ομάδες με βάση την ποσότητα των φυτικών τροφίμων που έτρωγαν. Η πιο «χορτοφαγική» ομάδα κατανάλωνε κατά μέσο όρο σχεδόν δύο περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών, περίπου μία περισσότερη μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως και μία λιγότερη μερίδα γαλακτοκομικών κάθε μέρα, σε σύγκριση με τις υπολοιπες ομάδες.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μέτρησαν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να εξελιχθεί η ασθένεια με οποιονδήποτε τρόπο. Από τους 2.000 άνδρες που έλαβαν μέρος, οι 190 παρουσίασαν κάποια μορφή εξέλιξης του καρκίνου τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα ευρήματα

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα φυτικών τροφίμων στη διατροφή τους είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει περαιτέρω η ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα.

«Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες αναφορές ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να βελτιώσουν τη διαχείρηση του καρκίνου του προστάτη», δήλωσαν οι ερευνητές, επικαλούμενοι παρεμφερείς μελέτες που έδειξαν ότι οι φυτικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη συσχέτιση. Προηγούμενες μελέτες είχαν αναλύσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αναστείλει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, καθώς και της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προάγουν τον κορεσμό και να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για την ενημέρωση της πολιτικής και των συστάσεων για όσους λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου. Σίγουρα τα ευρήματα μπορούν να προβληματίσουν τους Έλληνες, καθώς βρίσκονται στη πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων στη κρεατοφαγία!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο