cibum team
Καλοσωρίζουμε τον Κανονισμό 1317/2021 που τροποποιεί τον Κανονισμό 1881/2006 σχετικά με τα επιτρεπτά όρια μολύβδου στα τρόφιμα. Ο νέος κανονισμός εισάγει νέες κατηγορίες τροφίμων (πχ μέλι, αλάτι, μπαχαρικά), υποδιαιρεί παλαιότερες (πχ εντόσθια ζώων, παρασκεύσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) αλλά και κατεβάζει τα ορία για τον μόλυβδο σε ορισμένα τρόφιμα (πχ εντόσθια ζωων, παρασκευάσματα δευτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή, κρασί).
Ο Κανονισμός αναφέρει πως τα προιόντα που διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Παραθέτουμε 3 ενδιαφέροντα σημεία του νέου Κανονισμού:
Α. Το ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας 0,020 mg/kg’’ γίνεται ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που διατίθενται στο εμπόριο σε στερεή 0,020 mg/kg και υγρή μορφή 0,010 mg/kg’’.
Β. Το ‘’εντόσθια βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών 0,50 mg/kg’’ γίνεται ‘’εντόσθια βοοειδών και προβάτων 0,20 mg/kg χοίρων 0,15 πουλερικών 0,10 mg/kg.’’
Γ. Το ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και ποτά που προέρχονται από ζύμωση φρούτων 0,20 mg/kg’’ γίνεται ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και οίνοι από φρούτα προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2001 έως τη συγκομιδή φρούτων 2015 0,20 mg/kg, προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2016 έως τη συγκομιδή φρούτων 2021 0,15 mg/kg και προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2022 και μετά 0,10 mg/kg’’.
Για να κατεβάσετε τον κανονισμός πατήστε ΕΔΩ.