Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μόλυβδος: Νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΜόλυβδος: Νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια στα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Καλοσωρίζουμε τον Κανονισμό 1317/2021 που τροποποιεί τον Κανονισμό 1881/2006 σχετικά με τα επιτρεπτά όρια μολύβδου στα τρόφιμα. Ο νέος κανονισμός εισάγει νέες κατηγορίες τροφίμων (πχ μέλι, αλάτι, μπαχαρικά), υποδιαιρεί παλαιότερες (πχ εντόσθια ζώων, παρασκεύσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) αλλά και κατεβάζει τα ορία για τον μόλυβδο σε ορισμένα τρόφιμα (πχ εντόσθια ζωων, παρασκευάσματα δευτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή, κρασί).

Ο Κανονισμός αναφέρει πως τα προιόντα που διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Παραθέτουμε 3 ενδιαφέροντα σημεία του νέου Κανονισμού:

Α. Το ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας 0,020 mg/kg’’ γίνεται ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που διατίθενται στο εμπόριο σε στερεή 0,020 mg/kg και υγρή μορφή 0,010 mg/kg’’.

Β. Το ‘’εντόσθια βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών 0,50 mg/kg’’ γίνεται ‘’εντόσθια βοοειδών και προβάτων 0,20 mg/kg χοίρων 0,15 πουλερικών 0,10 mg/kg.’’

Γ. Το ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και ποτά που προέρχονται από ζύμωση φρούτων 0,20 mg/kg’’ γίνεται ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και οίνοι από φρούτα προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2001 έως τη συγκομιδή φρούτων 2015 0,20 mg/kg, προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2016 έως τη συγκομιδή φρούτων 2021 0,15 mg/kg και προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2022 και μετά 0,10 mg/kg’’.

Για να κατεβάσετε τον κανονισμός πατήστε ΕΔΩ.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα