Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μόλυβδος: Νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΜόλυβδος: Νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια στα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Καλοσωρίζουμε τον Κανονισμό 1317/2021 που τροποποιεί τον Κανονισμό 1881/2006 σχετικά με τα επιτρεπτά όρια μολύβδου στα τρόφιμα. Ο νέος κανονισμός εισάγει νέες κατηγορίες τροφίμων (πχ μέλι, αλάτι, μπαχαρικά), υποδιαιρεί παλαιότερες (πχ εντόσθια ζώων, παρασκεύσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) αλλά και κατεβάζει τα ορία για τον μόλυβδο σε ορισμένα τρόφιμα (πχ εντόσθια ζωων, παρασκευάσματα δευτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή, κρασί).

Ο Κανονισμός αναφέρει πως τα προιόντα που διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Παραθέτουμε 3 ενδιαφέροντα σημεία του νέου Κανονισμού:

Α. Το ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας 0,020 mg/kg’’ γίνεται ‘’παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που διατίθενται στο εμπόριο σε στερεή 0,020 mg/kg και υγρή μορφή 0,010 mg/kg’’.

Β. Το ‘’εντόσθια βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών 0,50 mg/kg’’ γίνεται ‘’εντόσθια βοοειδών και προβάτων 0,20 mg/kg χοίρων 0,15 πουλερικών 0,10 mg/kg.’’

Γ. Το ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και ποτά που προέρχονται από ζύμωση φρούτων 0,20 mg/kg’’ γίνεται ‘’οίνοι (συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών οίνων, εξαιρουμένων των οίνων λικέρ), μηλίτης, απιδίτης και οίνοι από φρούτα προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2001 έως τη συγκομιδή φρούτων 2015 0,20 mg/kg, προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2016 έως τη συγκομιδή φρούτων 2021 0,15 mg/kg και προϊόντα που παράγονται από τη συγκομιδή φρούτων 2022 και μετά 0,10 mg/kg’’.

Για να κατεβάσετε τον κανονισμός πατήστε ΕΔΩ.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι γίνεται με τα κομμάτια και τα περιττώματα αρουραίων στα τρόφιμα; Δεκάδες ανακλήσεις τροφίμων και λουκέτα σε εστιατόρια

Καταγραφή πρόσφατων περιστατικών και ανάλυση για τους λόγους παρουσίας τρωκτικών μέσα σε τρόφιμα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε εστιατόρια και για τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη!

Ο ένας θάνατος στους πέντε στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα