Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σχεδόν οι μισές ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF αφορούσαν σε Τούρκικα προϊόντα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣχεδόν οι μισές ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF αφορούσαν σε Τούρκικα προϊόντα!
spot_img

Το 43% των σημερινών ευρωπαϊκών ενημερώσεων για επικίνδυνα τρόφιμα, αφορούσε σε προϊόντα προέλευσης Τουρκίας.

Μόνο σήμερα 26 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) δέχθηκε 6 αναφορές στις συνολικά 14 για κίνδυνο από προϊόντα προέλευσης Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές ειδοποιήσεις (43%) ήταν για τουρκικά προϊόντα!

Οι ειδοποιήσεις αναρτήθηκαν από Γαλλία και Βουλγαρία ήταν όλες στην κατηγορία κινδύνου «σοβαρός». Αφορούσαν σε αποξηραμένα σύκα με υψηλή περιεκτικότητα σε Αφλατοξίνη , υψηλή περιεκτικότητα σε Αφλατοξίνη Β1 και ολικές αφλατοξίνες επίσης σε αποξηραμένα σύκα, υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων (Chlorpyrifos-methyl) σε πορτοκάλια και υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων σε λεμόνια. Τα φορτία με τα επικίνδυνα προϊόντα δεσμεύτηκαν από τις Αρχές της Γαλλίας και της Βουλγαρίας.

Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο τοξικές φυσικές μυκοτοξίνες που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, με εμφανείς βλάβες στο ήπαρ. Ειδικότερα, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1 ) που καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) όχι μόνο έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου), αλλά είναι και η πιο ρυπογόνος.

Τα γεωργικά προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι , τα σύκα, τα αποξηραμένα τρόφιμα και τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι από τα τρόφιμα και προϊόντα διατροφής που επηρεάζονται περισσότερο από αφλατοξίνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα