Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “φαγητό ως φάρμακο” και η ανάγκη εφαρμογής της συνταγογράφησης υγιεινών τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤο "φαγητό ως φάρμακο" και η ανάγκη εφαρμογής της συνταγογράφησης υγιεινών τροφίμων
spot_img

Τι λέει η η Ανώτερη Διευθύντρια Κυβερνητικών Υποθέσεων και Διατροφής του IFT.

    Το “η τροφή είναι φάρμακο” αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της εθνικής στρατηγικής για τον τερματισμό της πείνας και τη μείωση των χρόνιων ασθενειών έως το 2030. Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ανώτερη Διευθύντρια Κυβερνητικών Υποθέσεων και Διατροφής του Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων IFT Anna Rosales παρακολούθησε την πρώτη σύνοδο κορυφής «Food is Medicine» στην Ουάσιγκτον, DC, που φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS). Σε συνέχεια της ιστορικής Διάσκεψης του Λευκού Οίκου για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, η σύνοδος είχε επίσης στόχο να προωθήσει τις συζητήσεις σχετικά με το πώς το σύστημα υγείας των ΗΠΑ μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους ασθενείς, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και την επισιτιστική ανασφάλεια και να προωθήσει φυλετική ισότητα.

- Advertisement -

   Πριν λίγους μήνες, “η τροφή ως φάρμακο” ‘ήταν το αντικείμενο μιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τροφίμων της Ιατρικής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, μέσω της υποστήριξης του The Rockefeller Foundation. Η έρευνα τότε πρότεινε πως η ενσωμάτωση στοχευμένων στρατηγικών τροφίμων και διατροφής στην υγειονομική περίθαλψη σε εθνικό επίπεδο θα βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής, θα μειώσει την εργασία για τα νοσοκομεία καθώς και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

   Η Anna Rosales του IFT ανέφερε στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής “Food is Medicine”, ότι είναι ένα βασικό ορόσημο στην εθνική στρατηγική για τον τερματισμό της πείνας και τη μείωση των χρόνιων ασθενειών έως το 2030. Η ίδια τονίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης των τροφίμων στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω διατροφικής εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικής αλλά και ιατρών, ιατρικά προσαρμοσμένων γευμάτων καθώς και μέσω της δυνατότητας συνταγογράφησης υγιεινών τροφών σε ασθενείς με επισιτιστική ανασφάλεια. 

   Η Rosales αναφέρεται επίσης στην “πυραμίδα” που επινοήθηκε από εμπειρογνώμονες από το Tufts, το Χάρβαρντ κ.α, και αποτυπώνει την ιδέα ότι υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με αλλαγές διατροφής και συμπεριφοράς. Το βλέπουμε αυτό με καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη, για παράδειγμα, όπου η μόνη θεραπεία είναι η τροφή σας, είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Δεν υπάρχει φάρμακο για αυτό. Από όσο γνωρίζω, δεν πρόκειται για «αντί να πάρω ένα φάρμακο, θα φάω ένα μήλο». Αφορά περισσότερο πώς η εισαγωγή πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη σας για ιατρικές παρεμβάσεις”, τονίζει χαρακτηριστικά.

   Δυστυχώς επί του παρόντος, όπως σημειώνει η Rosales, ο τρόπος που είναι δομημένο το σύστημα υγείας δεν επιτρέπει την εισαγωγή διατροφικών εργαλείων στο χώρο της υγείας, λόγω κυρίως οικονομικών προκλήσεων. “Η γεφύρωση της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών και η ανάγκη για πρόσθετη έρευνα που να υποστηρίζει τις διατροφικές παρεμβάσεις και την ευεξία είναι δύο προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε”, λέει.

https://www.nutritioninsight.com/news/ift-bolsters-food-is-medicine-program-with-easily-understood-pyramid-model.html

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα