Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μείωση της κτηνοτροφίας είναι η λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τον CEO της Impossible Foods

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ μείωση της κτηνοτροφίας είναι η λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τον CEO της Impossible Foods
spot_img

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLOS Climate δείχνει ότι η σταδιακή κατάργηση της κτηνοτροφίας κατά τα επόμενα 15 χρόνια θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη μείωση κατά 68% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου και περισσότερο από το 90% των εκπομπών οξειδίου του αζώτου —και οι δύο ισχυρές εκπομπές υπερθέρμανσης του πλανήτη— προέρχονται από ζώα. Συνδυάζει τα ευρήματα αυτά με εκτιμήσεις της ποσότητας βιομάζας, όπως τα δέντρα και τα χόρτα — κρίσιμα για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα — που χάνονται στον καθαρισμό της γης για τη κτηνοτροφία με τις προβλέψεις για το είδος της δέσμευσης άνθρακα εάν η γη αυτή επέστρεφε στην αρχική της κατάσταση.

Σε συνέντευξη στην Time, ο Patrick Brown βιοχημικός και CEO της εταιρείας Impossible Foods Inc. που ασχολείται με την πώληση φυτικών υποκατάστατων κρέατος και ο Michael Eisen, συν-συγγραφέας της μελέτης, έδωσαν τη δική τους οπτική για τη σημασία της έρευνας.

Ο Brown δήλωσε πως αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι υπάρχει ένας πολύ απλός – όχι στην εκτέλεσή του – τρόπος για να ξεκλειδώσουμε καθαρές αρνητικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όχι μόνο σε τεράστια κλίμακα αλλά γρήγορα, και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταργήσουμε σταδιακά τη κτηνοτροφία ως βιομηχανία. Κάτι τέτοιο θα αντισταθμίσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των εκπομπών ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο Elsein θεωρεί πως το timing για αυτή τη μελέτη είναι το κατάλληλο μια και πολλές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι δυνητικά μη αναστρέψιμες και στήνουν θετικούς βρόχους ανατροφοδότησης. Πιστεύει πως το να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και αυτό να συνδυαστεί με τη σταδιακή κατάργηση της κτηνοτροφίας κατά τα επόμενα 15 χρόνια, ίσως μέχρι το τέλος του αιώνα, να μειώσει αποτελεσματικά την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο επίπεδο εκεί που ήταν στις αρχές του αιώνα.

Ο Brown υποστηρίζει πως η λύση για τη γρήγορη αυτή μετάβαση είναι η καθοδήγηση από την επιλογή των καταναλωτών, από την πλευρά της ζήτησης. Εάν υπάρχουν προϊόντα που κάνουν καλύτερη δουλειά στην παροχή αυτού που θέλουν οι καταναλωτές, τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό.

Ενώ είναι γεγονός πως η εκτροφή ζώων παρέχει μέσα διαβίωσης και εισοδήματα για τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο ίδιος δηλώνει πως η βιομηχανία σφαγής βγάζει πολλά χρήματα, οι αγρότες που εκ μεγαλώνουν ζώα όχι, χαρακτηρίζοντάς την ως μια άθλια επιχείρηση για να ασχολείται κάποιος.

Όσο για την αναγεννητική γεωργία, ο Brown πιστεύει πως είναι ένας όρος προπαγάνδας που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία. Αυτό που οδηγεί στην καύση του Αμαζονίου είναι ο καθαρισμός της γης για τα ζώα. Αυτό που παίρνετε αφού κάψετε τον Αμαζόνιο είναι ένα ζοφερό λιβάδι καλυμμένο με αγελάδες και ποτέ αυτές οι αγελάδες που τριγυρνάνε στο γρασίδι δε θα πιάσουν περισσότερο άνθρακα από εκείνο το δάσος. Οι αγρότες θα μπορούσαν να βγάλουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη αβεβαιότητα σταματώντας αυτό που κάνουν επί του παρόντος και εστιάζοντας στην αποκατάσταση των εγγενών οικοσυστημάτων και τη σύλληψη του άνθρακα και την πώληση πιστώσεων άνθρακα.

Ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ακόμα αγορά άνθρακα, σύμφωνα με τον CEO της Impossoble Meat, είναι ότι οι αγρότες και οι γαιοκτήμονες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ένα όφελος που πρέπει να γίνει με την προώθηση μιας αγοράς άνθρακα.

Ο Eisen θεωρεί πως οι εκτιμήσεις της έρευνας είναι συντηρητικές για το τι τιμές θα έπιανε ο άνθρακας, σε μια ακμάζουσα παγκόσμια αγορά άνθρακα βάσει της αξίας της γης που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη κτηνοτροφία σε τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την τρέχουσα αγοραία αξία της. “Είναι πιθανό χρυσωρυχείο. Δεν χρειάζεται να φανταστείτε μαζικά κυβερνητικά προγράμματα ή κάποιο είδος αναγκαστικής μετάβασης που έρχεται από έξω. Πιστεύει αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να γίνουν κτηνοτρόφοι άνθρακα και όχι κτηνοτρόφοι βοοειδών.”

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, μια και το αντικείμενο της εταιρείας (πώληση φυτικών υποκατάστατων κρέατος), που φυσικά τους ωφελεί άμεσα η μείωση της κτηνοτροφίας, ο Brown απαντάει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται για εναλλακτικό κρέας.

“Πρόκειται για θεμελιώδεις λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Δεν είχα κανένα θεμελιώδες ενδιαφέρον να είμαι στην επιχείρηση τροφίμων. Αυτό που συνέβη ήταν ότι συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε αυτή την επικείμενη κλιματική καταστροφή ήταν να βρούμε έναν τρόπο να μειώσουμε δραστικά την κλίμακα της κτηνοτροφίας. Η Impossoble είναι συνέπεια της ανησυχίας μου για αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν συμβαίνει το αντίθετο. Αυτά δεν είναι τα δεδομένα μας. Αυτά είναι δεδομένα της IPCC, του FAO και του ΟΗΕ που συλλέγονται από άλλους. Το καλό με την επιστήμη είναι ότι όλα καταλήγουν στο: μπορείς να το αποδείξεις; Αν αυτό που λέτε δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία, αν δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα από κάποιον που ελέγχει τα δεδομένα, δεν είναι αξιόπιστο. Αλλά αν μπορεί, δεν έχει σημασία.”

Καταλήγει δε, λέγοντας πως ελπίζει μέσα από αυτή την έρευνα να υπάρξει δράση, και όχι μόνο συζήτηση.

“Στην ιδανική περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι θα συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν λάθος δουλειά. Ίσως οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι θέλουμε μια υγιή αγορά άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι με έναν απίστευτα θετικό τρόπο. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα το δει αυτό.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο