Μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο της νέας νομοθεσίας που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2022.
Στη Βρετανία αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο επικρατεί διατροφή πλούσια λιπαρά ζάχαρη και αλάτι (HFSS). Η πλειονότητα των καταναλωτών δείχνει προτίμηση σε αυτά τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες προϊόντα, επειδή είναι προσιτά, διαθέσιμα, βολικά και ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο, γεγονός που με τη σειρά του διαιωνίζει περαιτέρω επενδύσεις, παραγωγή και υπερκατανάλωση.
Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε HFSS προωθούνται συχνότερα σε εμφανείς τοποθεσίες υψηλής επισκεψιμότητας εντός καταστημάτων παντοπωλείου σε σχέση με τα πιο υγιεινά προϊόντα. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε εμφανείς οθόνες και προωθήσεις τιμών στο HFSS σχετίζεται με φτωχότερες διατροφικές επιλογές, καθώς και με αυξημένο ΔΜΣ.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εφαρμόσει από τον Οκτώβριο του 2022, νομοθεσία για τον περιορισμό της προώθησης προϊόντων HFSS σε εμφανείς τοποθεσίες (π.χ. είσοδοι καταστημάτων, ταμεία) σε εμπόρους λιανικής από τον Οκτώβριο του 2022. Υπόχρεοι του νέου νόμου, είναι μεγάλα σουπερμάρκετ. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο MBC Medicine διερεύνησε τον αντιληπτό αντίκτυπο της νομοθεσίας στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Εκατόν οκτώ ενδιαφερόμενοι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων 34 καταναλωτών, 24 κατασκευαστών και λιανοπωλητών, 22 τοπικών αρχών επιβολής του νόμου και 28 ακαδημαϊκών και εκπροσώπων υγείας.
Η τοποθέτηση λιγότερων ανθυγιεινών τροφίμων στα ταμεία οδήγησε σε μείωση κατά 15,5% στις αγορές των ειδών HFSS αλλά αυτή η μείωση έφτασε στο 76% σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των καταναλωτών. Ομοίως, η τοποθέτηση φρούτων και λαχανικών στις εισόδους των καταστημάτων και η αφαίρεση ζαχαροπλαστικής και άλλων προϊόντων HFSS από τα ταμεία, αύξησε και μείωσε τις πωλήσεις και την κατανάλωση αυτών των κατηγοριών, αντίστοιχα.
Οι ενδιαφερόμενοι θεώρησαν ότι η νομοθεσία ήταν ένα «καλό πρώτο βήμα» προς τη βελτίωση της διατροφής του πληθυσμού, αλλά υποστήριξαν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες μακροπρόθεσμες πολιτικές για την παχυσαρκία.
Η νομοθεσία αυτή, δείχνει η έρευνα, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παρορμητικές αγορές HFSS και είναι μία αρχή για τη δημιουργία πιο υγιεινών καταστημάτων λιανικής για τους καταναλωτές. Είναι όμως απαραίτητος ένας μακροπρόθεσμος οδικός χάρτης για να σκιαγραφηθούν στρατηγικές για την υποστήριξη της ίσης πρόσβασης σε πιο υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια.