Από που προέρχεται η φράση “έφαγα χυλόπιτα” και πως συνδέεται με τον ανεκπλήρωτο έρωτα.
Με χυλοπίτες και… χυλόπιτες θα τρατάρουν ερωτευμένους και μη, οι βιοκαλλιεργητές της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι με «όπλο» τους το χιούμορ, αποφάσισαν να στήσουν μια διαφορετική γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που θα έχει στον πυρήνα της τον ανεκπλήρωτο έρωτα.
Η διαφορετική αυτή γιορτή, που στόχο έχει να διασκεδάσει ακόμη και τον πιο πληγωμένο από τα βέλη του φτερωτού θεού Έρωτα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο (11/2), στο πλαίσιο της Βιολογικής Αγοράς Παραγωγών, που στήνεται χρόνια τώρα, κάθε Σάββατο, σε χώρο δίπλα από το στρατόπεδο «Κόδρα», στον δήμο Καλαμαριάς.
Στη διάρκεια της διαφορετικής αυτής γιορτής, θα μοιραστούν δωρεάν στους ερωτευμένους και μη, περισσότερα από 300 κομμάτια χυλόπιτες, βιολογικής παρασκευής, αλλά και βιολογικές χυλοπίτες, που θα βράσει ο σεφ Γιάννης Κατσαντώνης, σε δύο μεγάλες μαρμίτες (καζάνια) που θα στηθούν στο σημείο. Μάλιστα, ο γνωστός dj του ερωτικού, αλλά και …για πληγωμένους, ρεπερτορίου Ζάχος Πανίδης θα συνοδεύει με τη μουσική του όλους τους επισκέπτες της υπαίθριας βιολογικής αγοράς στα ψώνια τους και θα δέχεται και μουσικές παραγγελίες!
«Η καλή χυλόπιτα είναι εκείνη που θα σε κάνει να τη θυμάσαι στο μέλλον και να γελάς», λέει με μια δόση χιούμορ, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας Νίκος Ιωάννου, προσθέτοντας πως «σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, αποφασίστηκε το στήσιμο αυτής της διαφορετικής γιορτής».
Έτσι, «καλούμε όλους τους ερωτευμένους και μη, αλλά κυρίως όλους όσοι έχουν γευτεί “χυλόπιτα” (στην ερωτική τους ζωή)… να γευτούν κι αυτή που θα μαγειρέψουμε με βιολογικές πρώτες ύλες», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με καλή παρέα, η “χυλόπιτα” χωνεύεται καλύτερα! Και ζέστη και κρύα».
Σημειώνεται ότι η γιορτή πραγματοποιείται μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης των Βιολογικών Αγορών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βιολογική Αγορά Παραγωγών, στον δήμο Καλαμαριάς, όπου θα γίνει η διαφορετική αυτή γιορτή, δίνουν παραδοσιακά το «παρών» περισσότεροι από 80 βιοκαλλιεργητές, διαθέτοντας στους καταναλωτές όλων των ειδών τα βιολογικά τρόφιμα: από φρούτα, λαχανικά, πατάτες και ζυμαρικά, αυγά, όσπρια, βότανα, μανιτάρια, μέχρι μαρμελάδες, κρασιά και βρώσιμα λουλούδια.
Στο μεταξύ, όσοι επισκεφτούν την αγορά το προσεχές Σάββατο, θα μπορούν να βρουν στην αγορά και τα βρώσιμα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν από πέρυσι οι Νίκος Iωάννου και Λίλιαν Κουίδου, οι οποίοι, με όχημα το «The Chilli Factor Organic Farm», καλλιεργούν από το 2007, σε έκταση επτά στρεμμάτων στους Νέους Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού, πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια από όλο τον κόσμο και microgreens, πρωτότυπα και «περίεργα» οργανικά λαχανικά, βότανα και μυρωδικά.
«Κάθε μπουκιά από τα σοκολατάκια, θα αποκαλύπτει κι ένα λουλούδι που τρώγεται», λέει η κ. Κουίδου και σημειώνει ότι θα είναι με γέμιση σως φράουλας και «εννοείται ότι όλα είναι παρασκευασμένα με βιολογικές πρώτες ύλες». Μεταξύ των βρώσιμων λουλουδιών που έχουν «κρυφτεί» μέσα στις σοκολατένιες δημιουργίες, συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με την ίδια- βιόλες, φλόγες, γκάβρια, γαρύφαλλο, το «λουλούδι της ωραίας Ελένης», το βοράγκιο και το κενταύριο, το βότανο που σύμφωνα με τη μυθολογία που θεράπευσε το κένταυρο Χείρωνα στη μάχη των Τιτάνων, όταν τον χτύπησε ο Ηρακλής.
«Συνολικά θα διαθέσουμε 25 πακέτα με σοκολατάκια και θα είναι γεμισμένα με την πικάντικη σως της φράουλάς μας κι επίσης θα έχει και καυτερά, αυτά που μοιάζουν με χάπια γεμισμένα με σως από καυτερή πιπεριά habanero», τονίζει η κ. Κουίδου.
Η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα»
Η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα», σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα κι όσο κι αν μοιάζει περίεργο, έχει κυριολεκτική σημασία. Όπως εξηγεί, την περίοδο εκείνη, η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική. Πολλοί, που εμφανίζονταν ως ..σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες ή αλλιώς κομπογιαννίτες. Ετυμολογικά, η λέξη κομπογιαννίτης, προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων κομπώνω, που σημαίνει «δένω με μάγια» και Ιωαννίτης από τα Ιωάννινα.
Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν ρίζες και διάφορα βότανα για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού ή κόμπου.
Έτσι, από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα, ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς «γιατρούς». Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση.
Το «φάρμακο» ήταν ένας χυλός από σιτάρι ή σταρένιο αλεύρι, με μπαχαρικά και βότανα που ψηνόταν στο φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι ερωτοχτυπημένοι να καταναλώσουν. «Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε “φάει χυλόπιτα” για να του περάσει ο πόνος του έρωτα», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.