Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαλκιδική: Ανάρπαστοι οι εργάτες γης για τη συγκομιδή ελιάς

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΧαλκιδική: Ανάρπαστοι οι εργάτες γης για τη συγκομιδή ελιάς
spot_img

«Με ημερήσιο μεροκάματο ως και τα 100 ευρώ, οι ελάχιστοι Αλβανοί εργάτες γης που συγκομίζουν ελιές στα χωράφια του νομού, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν»

Μετ΄ εμποδίων γίνεται η συγκομιδή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, με την έλλειψη σε εργάτες γης να χτυπά… κόκκινο και την τιμή παραγωγού να παίρνει την κατιούσα, όταν την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί την τρέχουσα περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς στο νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι παρά τα αρχικά «χαμόγελα», λόγω ικανοποιητικής παραγωγής φέτος, έναντι μείωσης ως και 80% πέρυσι, δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι.

«Με ημερήσιο μεροκάματο ως και τα 100 ευρώ, οι ελάχιστοι Αλβανοί εργάτες γης που συγκομίζουν σήμερα ελιές στα χωράφια του νομού, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν», λέει, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, εξηγώντας ότι σε σχέση με το 2019 και το 2020, χρονιές οπότε η παραγωγή ήταν εφάμιλλη της φετινής, «σήμερα στην περιοχή συγκομίζουν 50% λιγότεροι εργάτες γης και το πιο πιθανόν είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί τους μοιραζόμαστε μεταξύ μας, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να μείνει προϊόν πάνω στα δέντρα».

Όπως εξηγεί, «ένας καλός εργάτης γης συγκομίζει κατά μέσο όρο έως και 25 κλούβες με προϊόν, ενώ ο πιο έμπειρος φτάνει μέχρι και τις 37 κλούβες, με την τιμή να πάει προς τρία ευρώ/κλούβα» και προσθέτει «πέραν τον Αλβανών εργατών γης, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς που απαιτούνται».

Λέγοντας ότι η φετινή παραγωγή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής υπολογίζεται σε 100.000 με 120.000 τόνους, όταν πέρυσι λόγω ακαρπίας οι καλλιεργητές έχασαν το 80% της παραγωγής τους, ο κ. Μισαηλίδης, υπογραμμίζει. ότι με βάση τον πρώτο τιμοκατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα 110 κομμάτια/κιλό πληρώνονται προς 1,10 ευρώ, τα 150 κομμάτια προς 75 λεπτά/κιλό και το 200άρι προς 55 λεπτά/κιλό.

«Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα,από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, και με δεδομένο ότι οι πρώτης ποιότητας ελιές είναι ελάχιστες, καθίσταται σαφές ότι ούτε τα έξοδά μας δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε φέτος», επισημαίνει ο κ. Μισαηλίδης και προσθέτει «όλοι μας ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι φήμες για πολύ καλύτερες τιμές έναντι αυτών που έχουν ανακοινωθεί». Τονίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις επιχειρήσεις μέλη της να καλύψουν το αυξημένο κόστος των ελαιοπαραγωγών, εξηγώντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό, μελλοντικά θα υπάρξει υποβάθμιση προϊόντος και μείωση της παραγωγής που θα οδηγήσει σε απώλεια μεριδίων στις διεθνείς αγορές.

Στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%–55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο