Η Γαλλία ενημέρωσε το RASFF για πυρήνες βερίκοκου άγνωστης προέλευσης που οδήγησαν έναν καταναλωτή στο νοσοκομείο.
Η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μετά των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από πυρήνες βερίκοκου.
Μετά την κατάποση περίπου σαράντα πυρήνων βερίκοκου, ο ασθενής εμφάνισε συγκεκριμένα συμπτώματα που “δεν αποκλείουν δηλητηρίαση από υδροκυάνιο”. «Ο ασθενής παραπέμφθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Κατά την άφιξή του, ο ασθενής δεν παρουσίασε περαιτέρω συμπτώματα και αποφάσισε να φύγει από το τμήμα παρά την ιατρική συμβουλή, μετά από μία ώρα χωρίς να εξεταστεί ή να προχωρήσει σε εξετάσεις (κυρίως GDS) ή από ηλεκτροκαρδιογράφημα” αναφέρει η ανακοίνωση στο RASFF.
Οι πυρήνες βερίκοκου που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι άγνωστης προέλευσης, τρώγονται ως ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες και βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια των βερίκοκων. Μοιάζουν με μικρά αμύγδαλα και έχουν γεύση που μοιάζει με αμύγδαλο. Πωλούνται ως ολόκληροι ή μισοί πυρήνες, προσυσκευασμένα ή χύμα και μπορούν επίσης να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε τρόφιμα και ποτά. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Ωστόσο, περιέχουν φυσικά κυανογόνους γλυκοσίδες, κυρίως αμυγδαλίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει κυάνιο κατά την κατάποση. Μικρές ποσότητες κυανίου μπορούν να αποτοξινωθούν από το ανθρώπινο σώμα, αλλά η υψηλή έκθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (δηλ. δηλητηρίαση από κυάνιο).
Το κυάνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και υπάρχει στη φύση σε πολλά ανώτερα φυτά, που ονομάζονται κυανογόνα φυτά, με την ικανότητα να παράγει σημαντικές ποσότητες κυανίου (CN). Μπορεί να έχει τη μορφή κυανογόνων γλυκοσιδίων, ακετόνης κυανοϋδρίνης και υδροκυανίου (HCN). Οι κυανογόνες γλυκοσίδες από μόνες τους είναι σχετικά μη τοξικές. Ωστόσο, μετατρέπονται σε τοξικό υδροκυάνιο στον εντερικό σωλήνα. Η χρόνια έκθεση σε HCN μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές, αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και θυρεοειδικές ανωμαλίες.
H Ευρωοαϊκή Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τριών μικρών πικρών πυρήνων βερίκοκου ή μισού μεγάλου πικρού πυρήνα θα υπερέβαινε τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αμυγδαλίνης και δυνητικά θα προκαλούσε δηλητηρίαση από κυάνιο. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας συμβουλεύει να μην τρώτε είτε πικρές είτε γλυκές ποικιλίες πυρήνα βερίκοκου λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης από κυάνιο και συμβουλεύει να περιοριστεί η κατανάλωση σε έναν έως δύο πυρήνες την ημέρα για έναν ενήλικα. Συμβουλεύουν επίσης να μην καταναλώνετε πικραμύγδαλο για τους ίδιους λόγους. Η δηλητηρίαση από κυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πυρετό, πονοκεφάλους, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, είναι θανατηφόρο.