Από το Σάββατο 01/01/22, τα τρόφιμα με τροποποιημένο DNA που πωλούνται στις ΗΠΑ και τα οποία προηγουμένως είχαν επισημανθεί ως “GE” (genetically engineered) ή “ΓΤΟ” (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί), θα επισημαίνονται πλέον ως “bioengineered”, όπως αναφέρει η Washington Post.
Αυτή η νέα οδηγία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ως στόχο να παρέχει ομοιόμορφη γλώσσα για να αντικαταστήσει την ποικιλία των πολιτικών επισήμανσης των διαφόρων πολιτειών. Το 2016, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε έναν νόμο που θέσπιζε ένα χρονοδιάγραμμα για την απαγόρευση των πολιτειακών νόμων επισήμανσης για τους ΓΤΟ και την εξουσιοδότηση του USDA να εκδίδει ομοσπονδιακούς κανόνες επισήμανσης, κάτι που έκανε το 2018.
Σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, η συσκευασία θα περιλαμβάνει επίσης έναν αριθμό τηλεφώνου ή έναν κωδικό QR που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές για να έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
Ωστόσο, η πολιτική αυτή όπως αναφέρει το The Week περιλαμβάνει πολλά κενά. Τα προϊόντα που προέρχονται από ΓΤΟ συστατικά δεν χρειάζεται να επισημαίνονται εάν υποβάλλονται σε τόσο εκτεταμένη επεξεργασία που δεν έχει απομείνει DNA. Τα περισσότερα αναψυκτικά και μαγειρικά έλαια θα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Το USDA επιτρέπει επίσης ένα όριο 5% για “ακούσια” μόλυνση από ΓΤΟ συστατικά. Τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν την ακούσια μόλυνση μόνο εάν η ποσότητα των προϊόντων ΓΤΟ είναι 0,9% ή λιγότερο.
Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του USDA αμφισβητώντας αυτούς τους νέους κανόνες, ειδικά τη χρήση του όρου “bioengineered”, ο οποίος σύμφωνα με την αγωγή θα προκαλέσει σύγχυση στους αγοραστές. “Αυτοί οι κανονισμοί δεν έχουν να κάνουν με την ενημέρωση του κοινού, αλλά μάλλον έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στις εταιρείες να κρύβουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων συστατικών από τους πελάτες τους”, ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων Άντριου Κίμπρελ σε δήλωσή του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η κατανάλωση GMO τροφίμων δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.