Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τουαλέτες ελληνικών εστιατορίων: Travel blogger μας έκανε… “ρόμπα”

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΤουαλέτες ελληνικών εστιατορίων: Travel blogger μας έκανε... "ρόμπα"
spot_img

Οι τουαλέτες στα ελληνικά εστιατόρια με τα μάτια ενός τρίτου.

  Η travel blogger Nina Ahmedow δημοσίευσε στον λογαριασμό που διαθέτει, με το όνομα ”Lemons and Luggage”, ένα άρθρο με τίτλο “σοκαριστικές αλήθειες”, για τα μπάνια στην Ελλάδα, που στο 75% αναφέρεται σε αυτά των εστιατορίων. Η 40χρονη που μεγάλωσε στη Γερμανία, έχει ζήσει έξι χρόνια στην Ελλάδα και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 25 χώρες, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να μοιραστεί τις εμπειρίες της, που ενίοτε αντανακλώνται σε προτάσεις και διθυράμβους για αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Ahmedow επισημαίνει ως απόλυτα αηδιαστικό το γεγονός ότι στα ελληνικά εστιατόρια απαγορεύεται η ρίψη χαρτιού μέσα στην λεκάνη -κάτι που δεν συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού- επειδή μπορεί να φράξουν τα υδραυλικά. Αυτή η πρακτική συνεπάγεται σύμφωνα με την κριτική της πολλά και.. αηδιαστικά, όπως πατημασιές πάνω στη λεκάνη, γεμάτα καλαθάκια που συνήθως δεν έχουν και καπάκι και το χρησιμοποιημένο χαρτί των προηγούμενων είναι σε κοινή θέα και, πιτσιλισμένα καθίσματα τουαλέτας. Επίσης η Blogger επισημαίνει ως απόλυτα αρνητικό, το γεγονός πως πολλές πόρτες στις τουαλέτες των εστιατορίων, δεν κλειδώνουν.

Οι βρώμικες τουαλέτες όμως σε εστιατόρια δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα. Σε ταξίδι μου στο Λονδίνο κατεξοχήν τουριστική πόλη οι εμπειρία μου μοιάζει με αυτήν της Ahmedow, αφού μέσα σε πέντε ημέρες αποχώρησα από δυο εστιατόρια λόγω της τουαλέτας… και από τότε πριν παραγγείλω από οπουδήποτε κάνω μία “επίσκεψη”, γιατί θεωρώ πως ότι συμβαίνει στην τουαλέτα το ίδιο περίπου συμβαίνει και στην κουζίνα… Και τα δύο θέματα είναι αντιπροσωπευτικά των πρακτικών καθαριότητας και υγιεινής, της διοίκησης.

   Το παρόν δημοσίευμα λοιπόν, δεν είναι τόσο τιμητικό για τα ελληνικά εστιατόρια. Αν όντως συμβαίνει; Συμβαίνει. Αν όντως είναι σωστό να δημιουργείται κανόνας από ορισμένα και μόνο παραδείγματα; Δεν είναι. Ωστόσο παραμένει μια εικόνα που ενδεχομένως να έχει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα. Έχοντας μακρά εμπειρία στην εστίαση, από σημεία γρήγορου φαγητού έως και πολυτελή εστιατόρια θα πω, πως υπάρχει όντως ένα ζήτημα με τις τουαλέτες σε ορισμένα εστιατόρια. Το αν συμβαίνει σε αυτό το βαθμό, το αφήνω στην ευχέρεια σας να το κρίνετε, σίγουρα όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει προς βελτίωση ορισμένων συνθηκών και κατ’ επέκταση της γενικότερης εικόνας των σημείων φιλοξενίας της χώρας.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

    Το να πηγαίνεις στην τουαλέτα είναι ένα περίεργο θέμα. Όλοι το κάνουν, αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να συνηθίσουν οι άνθρωποι από τις δυτικές χώρες είναι τα μπάνια στην Ελλάδα. Γιατί βλέπετε, οι Έλληνες δεν πετούν το χαρτί υγείας τους στη λεκάνη. Εάν είστε από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή τη Βόρεια Αμερική, πιθανότατα βρίσκετε αυτή την ιδέα πραγματικά ακατάλληλη.

   Αυτά είναι λοιπόν τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μπάνια στην Ελλάδα. Ακόμη και μετά από σχεδόν έξι χρόνια ζωής εδώ, δεν μπορώ να συνηθίσω τίποτα από αυτά. Ελπίζω όμως ότι μετά την ανάγνωση αυτής της ανάρτησης ξέρετε τώρα τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα. Και ίσως αυτός είναι ακόμη και ένας λόγος για να αναζητήσετε καταλύματα που μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά αλλά θα έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις μπάνιου.

Οι Έλληνες δεν ξεπλένουν το χαρτί υγείας

    Όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2014 δεν είχα ιδέα για αυτό. Έβλεπα συνέχεια ταμπέλες στα δημόσια μπάνια που έλεγαν: «Μην πετάτε τίποτα στη λεκάνη». Νόμιζα ότι μιλούσαν για προϊόντα εμμήνου ρύσεως που εξακολουθούν να απορρίπτονται λανθασμένα σε πολλές χώρες (ένας καλός λόγος για να μεταβείτε σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον). Αλλά τελικά, ενημερώθηκα ότι δεν ξεπλένεις το χαρτί υγείας στην Ελλάδα γιατί φράζει τα υδραυλικά. Και ακόμα δεν το έχω συνηθίσει και δεν νομίζω ότι θα το κάνω ποτέ. Υπάρχουν τόσα πολλά μπάνια όπου βλέπεις το χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας όλων στον κάδο που δεν έχει καν πάντα καπάκι.

    Η μυρωδιά στα μπάνια του εστιατορίου είναι πολύ άσχημη και το όλο θέμα είναι πολύ ανθυγιεινό. Ίσως αν αυτοί οι κάδοι αδειάζονταν τακτικά, δεν θα ήταν τόσο κακό. Αλλά αν πάτε στην τουαλέτα σε ένα μπαρ και δείτε έναν κάδο που είναι γεμάτος με χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας, δεν μπορείτε παρά να αισθανθείτε αηδιασμένοι. Αλλά φυσικά, για τους Έλληνες αυτό είναι φυσιολογικό, και βρίσκουν πραγματικά παράξενο το γεγονός ότι κάποιος πετούν το χαρτί τουαλέτας στην τουαλέτα. Αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση του χαρτιού υγείας. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Πολλές τουαλέτες δεν έχουν κάθισμα τουαλέτας ή είναι συνεχώς ανασηκωμένο.

Πατημασιές σε καθίσματα τουαλέτας και μη ξεπλυμένες τουαλέτες

    Και αν υπάρχει κάθισμα όταν πηγαίνετε στα γυναικεία μπάνια, θα δείτε συχνά στάμπες παπουτσιών στο κάθισμα. Προφανώς, οι Ελληνίδες τοποθετούν τα πόδια τους στο κάθισμα της τουαλέτας και κάνουν οκλαδόν όταν κάνουν τις δουλειές τους. Κάτι που οδηγεί σε ένα φρικτό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ούρα σε όλο το κάθισμα της τουαλέτας σε πολλά μπάνια στην Ελλάδα. Δούλευα σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και τα καθίσματα της τουαλέτας ήταν συχνά πιτσιλισμένα. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καθαρίστριες που έρχονταν πολλές φορές την ημέρα.

Επίσης, δεν έχω δει ποτέ τουαλέτες που δεν έχουν ξεπλυθεί τόσο συχνά όσο έχω εδώ στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι μπορεί να συμβεί σε όλους. Ξεχνάς να ξεπλύνεις την τουαλέτα. Αλλά εδώ, φαίνεται σχεδόν σαν κανόνας. Αλλά οι περισσότεροι θα έρθουν στην Ελλάδα ως τουρίστες και δεν θα χρησιμοποιήσουν τα μπάνια του γραφείου. Τι γίνεται λοιπόν με τα δημόσια μπάνια; Αν και αυτά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, μπορείτε να πάτε σε ένα καφέ ή εστιατόριο. Φυσικά, είναι πολύ καλύτερο να πιείτε τουλάχιστον ένα ποτό, αλλά δεν χρειάζεται πάντα. Αλλά θα πρότεινα να χρησιμοποιείτε το μπάνιο κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, ώστε να μην χρειάζεται να το ψάχνετε αργότερα. (Ρίξτε μια ματιά στους οδηγούς μου για vegan εστιατόρια στην Αθήνα ή την Κέρκυρα για ιδέες σχετικά με το πού να φάτε.) Άλλες επιλογές είναι τα εμπορικά κέντρα και, φυσικά, τα μουσεία.

Πολλά μπάνια δεν κλειδώνουν

    Αλλά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα σε ένα εστιατόριο να είστε προετοιμασμένοι για να μην κλειδώσουν οι πόρτες. Σπάνια έχω δει μπάνιο σε ελληνικό καφέ, μπαρ ή εστιατόριο που κλειδώνει. Έχω ακούσει ότι ο λόγος είναι ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να κλειδωθούν μέσα. Δεν είμαι σίγουρη πώς έχει νόημα, καθώς τα παιδιά τόσο μικρά δεν θα πήγαιναν μόνα τους στην τουαλέτα εξαρχής.

    Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι προφανώς εξαιρετικά άβολο γιατί πρέπει συνεχώς να ανησυχείτε μήπως κάποιος μπει μέσα. Εάν η πόρτα είναι αρκετά κοντά, μπορείτε με κάποιο τρόπο να την κρατήσετε κλειστή. Εάν όχι, πρέπει απλώς να είστε όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι και να ελπίζετε ότι κανείς άλλος δεν θα θέλει να χρησιμοποιήσει το μπάνιο.

Τι έχετε να πείτε;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο