Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Νοροϊός είναι η κορυφαία αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην Ολλανδία σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ Νοροϊός είναι η κορυφαία αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην Ολλανδία σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Ο νοροϊός ήταν η κύρια αιτία των κρουσμάτων και των σχετικών ασθενειών, σύμφωνα με μια Ολλανδική μελέτη που περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθησαν μέσα σε 12 χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν τροφιμογενείς εστίες μεταξύ 2006 και 2019 στην Ολλανδία για να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο, τη μείωση και την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 5.657 τροφιμογενείς εστίες με 27.711 κρούσματα. Κατά μέσο όρο αναφέρθηκαν 404 εστίες, με 1.979 κρούσματα κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο περιστατικό επηρέασε 1.149 άτομα. Ο παθογόνος παράγοντας που προκαλεί την ασθένεια παρέμεινε άγνωστος σχεδόν στο 90% των εστιών.

Ένα προϊόν διατροφής επιβεβαιώθηκε ως η πηγή της μόλυνσης σε 152 εστίες, ενώ σε 514 περιστατικά, εντοπίστηκε παθογόνος παράγοντας σε περιπτώσεις ή/και περιβαλλοντικά επιχρίσματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eurosurveillance.

Ο νοροϊός προκάλεσε τις περισσότερες εστίες, με πάνω από 200 και είχε τις περισσότερες συνδεδεμένες περιπτώσεις, ακολουθούμενη από τη Salmonella και το Campylobacter. Πολλές εστίες νοροϊού εντοπίστηκαν από θετικά περιβαλλοντικά επιχρίσματα, υποστηριζόμενα από επιβεβαίωση σε περιπτώσεις ή αναφερόμενα συμπτώματα που έδειχναν τον ιό.

Ο Bacillus cereus βρέθηκε συχνότερα σε εστίες με επιβεβαιωμένη πηγή τροφίμων, ενώ 21 από τις 27 εστίες νοροϊού σχετίζονταν με οστρακοειδή.

Οι εστίες Salmonella με επιβεβαιωμένη πηγή σχετίζονταν κυρίως με το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το κρέας πουλερικών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι εστίες Campylobacter εντοπίστηκαν σε νωπό γάλα ή τυρί νωπού γάλακτος και πουλερικά.

Η επιμόλυνση των τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, η κατανάλωση πρώτων υλών και η ακατάλληλη υγιεινή, ο κακός χειρισμός, η συναποθήκευση και η κακή προετοιμασία αποτελούν υποκείμενους παράγοντες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι τρεις μεγαλύτερες εστίες προκλήθηκαν από Salmonella: το 2012 από Salmonella Thompson σε καπνιστό σολομό με 1.149 αναφερόμενα κρούσματα, το 2006 από Salmonella Typhimurium σε τυρί με 224 περιπτώσεις και το 2008 από Salmonella Enteritidis με 195 περιπτώσεις, πιθανότατα λόγω αυγών.

Το E. coli (STEC) και η Listeria μαζί προκάλεσαν 11 εστίες, ενώ ο ιός της ηπατίτιδας Α συνδέθηκε με 10.

Οι εστίες από Salmonella παρατηρούνται λιγότερο με έξι έως 15 από το 2014 έως το 2019, σε σύγκριση με 15 έως 22 εστίες ετησίως το 2006 έως το 2012. Οι εστίες Campylobacter έχουν επίσης αναφερθεί λιγότερο από το 2014 σε σύγκριση με το 2006 έως το 2013.

Όπως αναφέρει το Food Safety News, οι δημόσιοι χώροι φαγητού, όπως τα εστιατόρια, τα ντελικατέσεν και οι καφετέριες, αναφέρθηκαν σε μεγαλύτερη συχνότητα ως ένα περιβάλλον όπου παρασκευάστηκε φαγητό που ενεπλάκη σε μια επιδημία, ακολουθούμενο από ένα εργοστάσιο ή μια εγκατάσταση και ιδιωτικές κατοικίες. Περισσότερες από 70 εστίες αφορούσαν άτομα που μολύνθηκαν στο εξωτερικό.

Το κόκκινο κρέας και τα μικτά προϊόντα ήταν τα κορυφαία μολυσμένα τρόφιμα. Τα παθογόνα που εντοπίστηκαν κυρίως σε εστίες που προκλήθηκαν από σύνθετα προϊόντα και κόκκινο κρέας ήταν ο Bacillus cereus, το Clostridium perfringens και ο Staphylococcus aureus. Άλλα κοινά ζεύγη παθογόνων παραγόντων και τροφίμων ήταν το Campylobacter στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Salmonella στο κόκκινο κρέας, η Salmonella Enteritidis στα αυγά, η Ηπατίτιδα Α στα φρούτα και τα λαχανικά, ο Νοροϊός στα οστρακοειδή και η τοξίνη σκομβροειδών στα ψάρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο