Με μια ιδιαίτερα σημαντική σειρά παρεμβάσεών του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, εχθές (Δευτέρα 21 Μαρτίου), επικεντρώθηκε σε βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε την κατηγορηματική ανάγκη για ένα τετράπτυχο κοινών δράσεων που περιλαμβάνουν:
- την αύξηση του ποσού του αποθεματικού κρίσης
- Την ενεργοποίηση μέτρου με τη χρήση πόρων του πυλώνα 2
- Την άρση κάθε εμποδίου στο ενδοκοινοτικό εμπόριο
- Την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας
Ο κ. Υπουργός τόνισε πως οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ανέφερε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να περιμένουν οι γεωργοί από τις άμεσες ενισχύσεις τους, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης και τις διαμορφούμενες ανάγκες για τα κράτη μέλη.
Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε επίσης και την πρόταση για αυξημένες προκαταβολές στις άμεσες ενισχύσεις και στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης. «Η ρευστότητα των γεωργών σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να ενισχυθεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο», ανέφερε ο κ. Υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και την Ανακοίνωση της Επιτροπής για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ένωσης την Τετάρτη, όπου ελπίζουμε να προβλεφθούν και περαιτέρω εξειδικευμένες λύσεις πέραν αυτών που συζητάμε σήμερα.
Ο κ. Γεωργαντάς συμφώνησε επίσης και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής και αποστολής στοιχείων για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι αυτός είναι, όπως ανέφερε, πράγματι ένας τρόπος αποφυγής παραπλανήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάσταση της αγοράς, οι οποίες ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς αξιολόγησε θετικά τις θέσεις των Υπουργών Γεωργίας των χωρών G7 που παρουσιάστηκαν σήμερα από τη Γερμανία για μια συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης τόσο στην Ένωση όσο και στην Ουκρανία και στις ευάλωτες τρίτες χώρες.
Τέλος ο Επίτροπος Αλιείας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του νέου ταμείου Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας, προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως είχε αιτηθεί πολλές φορές η ελληνική πλευρά, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.