Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μικρή ιστορία της μαρέγκας

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ μικρή ιστορία της μαρέγκας
spot_img

Ποια είναι η ιστορία της μαρέγκας; Oι Linda Jackson και Jennifer Gardner στο βιβλίο τους, με τίτλο «Μαρέγκα» μοιράζονται την ιστορία της.

«Ασπράδια. Ζάχαρη. Μια πρέζα κρέμα ταρτάρ ή λίγο ξύδι. Και αέρας. Μαρέγκα. Πώς μπορεί κάτι να είναι τόσο απλό, τόσο θεϊκό και ταυτόχρονα τόσο τρομακτικό;», (προφανώς για τον παρασκευαστή), αναφέρεται μέσα στο βιβλίο για αυτό το γευστικό παρασκεύασμα που μοιάζει με σύννεφο. Οι δύο συγγραφείς ερωτεύτηκαν τη μαρέγκα με τον ίδιο τρόπο, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο μόνο και μόνο από τον τίτλο του βιβλίου συνταγών με τίτλο «Μαρέγκα» που κυκλοφόρησαν. Αρκετά ενδιαφέρον κομμάτι αποτελεί μια ιστορία που παραθέτει υποθέσεις και γεγονότα για την προέλευση της μαρέγκας.

«Η μαρέγκα δεν είναι απλώς μαγική. Είναι μυστήριο. Κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει απόλυτα για την προέλευσή της». Μερικοί ιστορικοί της μαγειρικής, σύμφωνα με τη Larousse Gastronomique, πιστεύουν, ότι η μαρέγκα εφευρέθηκε από έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη που ονομάζεται Gasparini στη μικρή πόλη Meiringen (εξού και το όνομα). Άλλοι υποστηρίζουν, ότι η λέξη προέρχεται από την πολωνική λέξη marzynka και ότι η προετοιμασία επινοήθηκε από έναν σεφ του βασιλιά Stanislas I Leszcyński, ο οποίος αργότερα έγινε δούκας της Λωρραίνης. Ο βασιλιάς μετέδωσε τη συνταγή στην κόρη του, Μαρί, η οποία την έμαθε στους Γάλλους. Η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα αγαπούσε πολύ τις μαρέγκες και η αυλική παράδοση λέει πως τις έφτιαχνε με τα χέρια της στο Trianon.

Ορισμένοι ιστορικοί λένε πως η μαρέγκα, βέβαια, χρονολογείται πολύ παλιότερα και ότι εφευρέθηκε στην Αγγλία. Η παλαιότερη τεκμηριωμένη συνταγή για ένα ψημένο «γλυκό χτυπημένο με ασπράδι αυγού και ζάχαρη» είναι η χειρόγραφη συνταγή για λευκό μπισκότο  από τη Lady Elinor Fettiplace το 1604 στο Oxfordshire. Σύμφωνα με ιστορικούς, μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι μαρέγκες μαγειρεύονταν στο φούρνο και διαμορφώνονταν με ένα κουτάλι. Ήταν ο σπουδαίος Γάλλος σεφ ζαχαροπλαστικής Antoine Carême που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Εκτός από την νόστιμη, γλυκιά γεύση της, η μαρέγκα ξεχωρίζει και για την ογκώδη, συννεφένια όψη της. Αυτό, επιστημονικά, οφείλεται κυρίως στις πρωτεΐνες που αλλάζουν μορφή με την ανάδευση και αποκτούν όγκο, όταν χτυπηθούν. Η ζάχαρη δένει τα συστατικά, τα οποία αποκτούν μεγαλύτερο όγκο με το ψήσιμο. Για να φτάσει στην τέλεια μορφή της, χρειάζονται 3 στάδια. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη μαρέγκας: η γαλλική που είναι και η πιο απλή συνταγή, η ιταλική, και η ελβετική. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε και να καταλήξετε στην αγαπημένη σας μέθοδο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο