Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “λιομάζωμα” της Αθήνας – Ποιοτικό λάδι από τις ελιές της Αττικής γης

ΑρχικήΝέαΤο "λιομάζωμα" της Αθήνας - Ποιοτικό λάδι από τις ελιές της Αττικής γης
spot_img

Οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας έχουν οργανώσει κανονικό «λιομάζωμα», στο οποίο με συστηματικό τρόπο εργάζονται αυτό το διάστημα τα συνεργεία τους, αλλά και εθελοντές.

Μπορεί η ελιά να συνδέεται άρρηκτα με την Αθήνα σύμφωνα με τη μυθολογία, ωστόσο οι Αθηναίοι δεν είναι συνηθισμένοι στο να μαζεύουν τον καρπό της και να παράγουν λάδι. Κι όμως, τα δέντρα της υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα σ’ εκείνες που βρίσκονται στην πλευρά του Υμηττού.

Χιλιάδες ελιές ξεπροβάλλουν μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης και των προαστίων, σε πεζοδρόμια, σε πλατείες και σε πάρκα, και κάποιοι δήμοι δεν αφήνουν τον καρπό της να πάει χαμένος. Φροντίζουν, όχι μόνο να τον μαζέψουν, αλλά να τον πάνε και για επεξεργασία, ώστε να παραχθεί λάδι, το οποίο στη συνέχεια το παραδίδουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τους, ώστε να φτάσει στα σπίτια εκείνων των δημοτών, που είναι αδύναμοι οικονομικά και με δυσκολία ανταπεξέρχονται στις καθημερινές ανάγκες.

Οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας έχουν οργανώσει κανονικό «λιομάζωμα», στο οποίο με συστηματικό τρόπο εργάζονται αυτό το διάστημα τα συνεργεία τους, αλλά και εθελοντές. Και οι δήμαρχοι διαβεβαιώνουν για την ποιότητα του λαδιού που βγαίνει από της ελιές της αττικής γης.

Στον δήμο Αγίου Δημητρίου

«Μας απασχολεί ο καρπός να μην πετιέται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου και εξηγεί: «Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν κάτοικοι που τις μάζευαν τις ελιές στην πόλη, σήμερα όμως όχι, οπότε ενδιαφερθήκαμε εμείς ως δημοτική Αρχή. Οργανώθηκε η δράση από την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας και το λάδι που θα βγει από τους καρπούς που μαζεύουμε θα δοθεί στον Κοινωνικό Παντοπωλείο, για το συσσίτιο σε απόρους και για οικογένειες που το έχουν ανάγκη».

Με την ευκαιρία αυτή η κ. Ανδρούτσου έδωσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα στη δράση. «Μετά από συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων, ήρθαν μαθητές Δημοτικού Σχολείου και παρακολούθησαν το μάζεμα. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, είδαν από κοντά τη διαδικασία κι επειδή υπάρχει ένα οικόπεδο του δήμου πολύ κοντά στο σχολείο τους, το οποίο έχει ελιές, εμείς θα παραχωρήσουμε τον χώρο και τα παιδιά θα υιοθετήσουν τα δέντρα και θα τα φροντίζουν».

Και καταλήγοντας η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου αναφέρει και μια ανάλογη δράση που είχε γίνει παλαιότερα. Λέει συγκεκριμένα: «Αυτό το έχουμε κάνει και με τα νεράντζια. Τα μαζέψαμε από τις νεραντζιές της πόλης και με τη βοήθεια που πρόσφεραν οι μαγείρισσες των παιδικών σταθμών, είχαμε φτιάξει γλυκό και μαρμελάδα».

Στον δήμο Αλίμου

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται τα συνεργεία και στον δήμο Αλίμου. Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ελιά είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος και δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένος, ούτε να πέφτει κάτω και να ρυπαίνει τους δρόμους και τις πλατείες, ούτε να γίνεται επικίνδυνος για τους πεζούς. Τον μαζεύουμε λοιπόν και τον κάνουμε λάδι. Ήδη έχουμε βγάλει περισσότερο από έναν τόνο και υπολογίζουμε πως φέτος θα φτάσουμε τους δύο τόνους».

Ως προς τη διαδικασία και την επεξεργασία, ο κ. Κονδύλης αναφέρει: «Πηγαίνουμε τις ελιές σ’ ένα ελαιοτριβείο στο Κορωπί, όπου ο άνθρωπος εκεί δεν μας παίρνει χρήματα και πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Κάνει αφιλοκερδώς την επεξεργασία, ακριβώς γιατί είναι για έναν τέτοιο σκοπό, είναι δηλαδή η δική του προσφορά στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Εμείς στη συνέχεια συσκευάζουμε το λάδι σε τενεκέδες και το παραδίδουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να το μοιράσει σε περίπου 400 ωφελούμενους των κοινωνικών δομών μας».

Και στην ερώτηση για την ποιότητα του λαδιού, ο δήμαρχος Αλίμου απαντά: «Είναι εξαιρετικής ποιότητας και μην μας κάνει εντύπωση αυτό. Είναι λογικό, αφού δεν έχουν ριχθεί φάρμακα, ούτε έχουν γίνει ψεκασμοί. Είναι φυσικός ο καρπός και παράγει γνήσιο και φίνο λάδι. Και ταυτόχρονα φροντίζουμε και το δέντρο, γιατί θέλει κι αυτό το κλάδεμά του».

Στον δήμο Γλυφάδας

Ως προς την ποιότητα του λαδιού συμφωνεί απόλυτα και ο δήμαρχος Γλυφάδας. «Το λάδι που βγάζουμε είναι πρώτης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας, οι ελιές δεν έχουν δεχτεί φάρμακα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπανικολάου και προσθέτει: «Κάθε χρόνο το πηγαίνουμε και το εξετάζουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Είναι ελιές που ‘’κατεβαίνουν’’ από τον Υμηττό και φτάνουν κάτω στην πόλη μέχρι την παραλία».

Για τον δήμο Γλυφάδας είναι η 9η χρονιά που πραγματοποιεί αυτή τη δράση. «Ξεκινήσαμε το 2014, ήμασταν ο πρώτος δήμος που το έκανε αυτό. Την ιδέα την είχαν κάποιοι δημότες, μας το πρότεινε τότε κι ένας κάτοικος που είναι από την Κρήτη και γνωρίζει καλά από λάδι κι εμείς το προχωρήσαμε. Οι ελιές παράγουν εξαιρετικούς καρπούς, που δεν τους αφήνουμε να πάνε χαμένοι. Είναι σχεδόν 400 δέντρα, τα οποία φροντίζουμε και αυτά μας προσφέρουν τον καρπό τους. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε τον έναν τόνο και τις περισσότερες φορές φτάνουμε τους δύο».

Στο τέλος ο δήμαρχος Γλυφάδας προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι του δήμου το κάνουν με μεράκι, μαζεύουν τους καρπούς και τους πηγαίνουμε στην Παιανία, σ’ ένα ελαιοτριβείο που κάνει δωρεάν την επεξεργασία, επειδή καταλήγει σε οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας συγκομιδής της ελιάς και για εμάς κάθε χρόνο το μάζεμα είναι σαν γιορτή».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο