Πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπληροφορούσαν τον κόσμο.
Οι ανησυχίες γύρω από την ποιότητα και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών που αγοράζουμε είναι κατανοητές, ειδικά με τα διάφορα μηνύματα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα παράδειγμα αυτής της παραπληροφόρησης αφορά την υποτιθέμενη έγχυση νερού, γαλακτωματοποιητών και άλλων ουσιών σε φρούτα για να αυξηθεί το βάρος τους και να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα φρούτα αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία με ουσίες όπως ο γαλακτωματοποιητής E384, που χρησιμοποιείται σε μαργαρίνες και φυτικά έλαια για να αποτρέπει το τάγγισμα.
Ωστόσο, η χρήση αυτής της ουσίας στα φρούτα είναι αβάσιμη και δεν έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, όπως ενημερώνει η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας. Μάλιστα, αυτή η πληροφορία κυκλοφορεί κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και φαίνεται να είναι προϊόν παραπληροφόρησης.
Οι επιθεωρητές δεν έχουν βρει στοιχεία για παρόμοιες πρακτικές στην αγορά, και η ιδέα ότι μεγάλες ποσότητες νερού θα μπορούσαν να διοχετευθούν στα φρούτα μέσω τέτοιων μεθόδων δεν έχει επιστημονική βάση. Οι καταναλωτές καλούνται να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να βασίζονται σε επίσημες πηγές πληροφόρησης αντί να επηρεάζονται από αβάσιμα μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
«Αν και είναι πάντα σημαντικό να παραμένουμε προσεκτικοί και να ενημερωνόμαστε σωστά, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως πρόκειται για μια κινδυνολογία που προκαλεί σύγχυση και ανησυχία χωρίς λόγο.» ενημερώνουν οι αρχές.