Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
spot_img

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια έως το 2050

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν και πιθανή σχέση με την άνοια.

Η μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους επί τέσσερις δεκαετίες, διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί, φασόλια ή τόφου, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Alzheimer που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι μελέτες που εξετάζουν τη διατροφή και τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης έχουν γίνει αντικείμενο των ερευνητών.

Στην τελευταία έρευνα, περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης κατά 14% σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν περίπου τρεις μερίδες το μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια ημερήσια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Yuhan Li, επίκουρος καθηγητής στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, δήλωσε: «Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μπορεί όμως να επηρεάσει και τον εγκέφαλο επειδή έχει υψηλά επίπεδα βλαβερών ουσιών όπως νιτρώδη [συντηρητικά] και νάτριο».

Η Δρ Heather Snyder, από την Ένωση Alzheimer, δήλωσε: «Η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και όλων των άλλων μορφών άνοιας αποτελεί σημαντική εστίαση και η Ένωση Αλτσχάιμερ ενθαρρύνει εδώ και καιρό την κατανάλωση μιας πιο υγιεινής διατροφής – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που είναι λιγότερο επεξεργασμένα – επειδή έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης».

Η έρευνα διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και της άνοιας αλλά δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα.

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο