Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο δημοφιλές ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού – Νέα έρευνα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιο δημοφιλές ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού - Νέα έρευνα
spot_img

Η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο γενικά για εγκεφαλικό και άνοια, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Επίσης, ειδικότερα, η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα άνοιας μετά από εγκεφαλικό.

         Τα εγκεφαλικά ευθύνονται περίπου για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Μερικές φορές συμπτώματα άνοιας εκδηλώνονται για πρώτη φορά μετά από ένα εγκεφαλικό, αν και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες άνοιας (με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ).  

         Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τιαντζίν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 365.682 άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, εκ των οποίων 5.079 εμφάνισαν άνοια και 10.053 έπαθαν τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό στη διάρκεια της μελέτης που έγινε σε βάθος δεκαετίας (2010-2020).

         Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 3-5 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα ή ένα συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας. Όσοι έπιναν 2-3 καφέδες και 2-3 τσάγια καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 32% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 28% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ούτε καφέ ούτε τσάι.

         Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι “η μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού ξεχωριστά ή σε συνδυασμό σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας”.

   Περισσότερα βήματα, λιγότερος ύπνος

         Εξάλλου, μια δεύτερη μικρή αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Γκρέγκορι Μάρκους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έκανε σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει τόσο επωφελή όσο και επιζήμια δράση.

         Από τη μία ο καφές μπορεί να αυξήσει την καρδιακή αρρυθμία και να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου, ενώ από την άλλη να τονώσει τη σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη, που έγινε σε 100 ενήλικες με μέση ηλικία 38 ετών, οι μισοί από τους οποίους επιλέχθηκαν τυχαία για να πίνουν καφέ επί 14 μέρες, βρήκε ότι ο καφές σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 54% στις αφύσικες συσπάσεις της καρδιάς.

         Επίσης τις μέρες που έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον 1.000 έξτρα βήματα σε σχέση με τις μέρες που δεν έπιναν. Από την άλλη, όσοι έπιναν καφέ, είχαν κατά μέσο όρο 36 λιγότερα λεπτά ύπνου τα βράδια. Κάθε επιπρόσθετο φλιτζάνι καφέ σχετιζόταν με σχεδόν 600 έξτρα βήματα τη μέρα και με 18 λιγότερα λεπτά ύπνου.  

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003830

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο