Της Δήμητρας Κούτρη.
Το φρικασέ ή γαλλιστί fricassée (μην προσπαθήσετε να το προφέρετε μόνοι σας στο σπίτι!), είναι κατά την Βικιπαίδεια “είδος φαγητού μαγειρευτού στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα που γίνεται από κρέας, κομμάτια κοτόπουλου ή λαγού και διάφορα λαχανικά με άσπρη σάλτσα” και είναι πολυαγαπημένο φαγητό σε πολλές χώρες. Το κοτόπουλο φρικασέ ήταν ένα από τα αγαπημένα πιάτα του Αβραάμ Λίνκολν! Η τεχνική πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές. Σύμφωνα με την Julia Child, συγγραφέα του διάσημου βιβλίου “Mastering the Art of French Cooking”, το fricassée είναι κάτι ανάμεσα σε τηγάνισμα και σε βράσιμο. Η διαφορά των δύο αυτών μεθόδων βρίσκεται στην προσθήκη υγρών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τους. Η λέξη fricassé υπάρχει και σε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά πρόκειται για τελείως διαφορετικό είδος. Στην Τυνησία,, fricassé ή frit cassé είναι ένα είδος λουκουμά ενώ στη Limoux της Γαλλίας το φρικασέ είναι, ουσιαστικά, ένα κοκκινιστό χοιρινό με φασόλια.
Εδώ είναι Ελλάδα.
Η λέξη φρικασέ, λοιπόν, αφορά περισσότερο την τεχνική παρά τα υλικά, τα οποία εξαρτώνται από την παράδοση και τις προτιμήσεις της οικογένειας και τη διάθεση της νοικοκυράς. Έτσι το φρικασέ έγινε πιο ελληνικό, διατηρώντας την βασική τεχνική αλλά προσθέτοντας ελληνικά χόρτα και λαχανικά που υπάρχουν άφθονα ακόμα σε περιόδους δύσκολες για την χώρα αλλά και τα είδη κρέατος που υπήρχαν. Βρίσκουμε, λοιπόν, φρικασέ με κοτόπουλο, κατσίκι, χοιρινό αλλά και αρνάκι.
Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι ο καθένας το φτιάχνει όπως του αρέσει και όπως θέλει. Και εμείς τώρα νηστεύουμε, αλλά μας αρέσει και το καλό φαγητό. Και κρατάμε την Ελληνική προσθήκη του φρικασέ και καταλήγουμε στο καταπληκτικό νηστίσιμο φρικασέ με μανιτάρια. Γι’ αυτό το πεντανόστιμο φαγητό που συναγωνίζεται επάξια το κανονικό φρικασέ θα χρειαστούμε:
- μανιτάρια πλευρώτους,
- ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες,
- αλάτι – πιπέρι, άνηθο,
- 1,5 κιλό αντίδια ή χόρτα ή μαρούλια,
- ένα αυγό,
- χυμό από 2 λεμόνια.
Εκτέλεση:
θερμαίνουνε το σκεύος, κόβουμε τα πλευρώτους σε μέτρια κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι, αλατοπίπερωνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα χορταρικά (αντίδια η χόρτα η μαρούλια) κομμένα χοντρά και πλυμένα χωρίς να τα στραγγίξουμε, τα σιγοψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το δένουμε με το φρικασέ…
Καλή απόλαυση!