Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι επιτέλους αυτό το… RASFF; Εχθρός ή σύμμαχος της βιομηχανίας τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι επιτέλους αυτό το... RASFF; Εχθρός ή σύμμαχος της βιομηχανίας τροφίμων;
spot_img
spot_img

Βασικές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές – Του Ιωάννη Σβαρδάγκαλου*

Τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε πολλά περιστατικά τα οποία έχουν να κάνουν με τροφοδηλητηριάσεις καθώς επίσης και με επικίνδυνα συστατικά σε προϊόντα τροφίμων. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε τους επιστήμονες τροφίμων γιατί δεν υπάρχει κάτι που να ειδοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους για αυτά τα περιστατικά και να προλαβαίνουν την εξάπλωση αυτών στις αγορές και στις χώρες που διακινούνται. Και όμως υπάρχει και λέγεται RASFF (Rapid Alert System for foods and feeds).

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) αποτελεί το βασικό εργαλείο διασφάλισης της επαρκούς και έγκαιρης ροής και ανταλλαγής πληροφοριών κυρίως  μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν προκύπτει ή ανιχνεύεται  κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που προέρχεται από πηγές όπως τα τρόφιμα , τα υλικά συσκευασίας τροφίμων και οι ζωοτροφές.

Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη του Συστήματος μπορούν να αναλάβουν ταχεία και συντονισμένη δράση για την αποτροπή κινδύνων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων πριν να εμφανιστεί κίνδυνος βλάβης στην υγεία των καταναλωτών.

Η λειτουργία του Συστήματος βασίζεται στη ύπαρξη ενός δικτύου με σημεία επαφής σε κάθε μέλος που μετέχει στο Σύστημα και τα οποία ενημερώνουν σχετικά με προϊόντα (τρόφιμα , υλικά συσκευασίας τροφίμων και ζωοτροφές) που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Εάν ένα μέλος του RASFF  έχει πληροφορίες σχετικά με κίνδυνο για την δημόσια υγεία που μπορεί να προέρχεται από τρόφιμα, υλικά συσκευασίας τροφίμων και ζωοτροφές πρέπει να τις κοινοποιήσει άμεσα μέσω του RASFF στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχέει την πληροφορία στα υπόλοιπα μέλη του Συστήματος ώστε να προβούν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων όπως είναι η ανάκληση των σχετικών  προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 29/1/2024 καταγράφηκαν 16 ειδοποιήσεις που αφορούσαν παρουσία ζωικού DNA σε σνακ από σόγια, ορυκτέλαιο σε ρύζι , οξείδιο του αιθυλενίου σε βότανα κλπ ενώ στο πρόσφατο παρελθόν (2/1/2024) μέσω του RASFF είχε γίνει και ειδοποίηση από Κύπρο για αφλατοξίνες σε ξηρά σύκα που προέρχονταν από την Ελλάδα (με την ένδειξη serious).

Η χρησιμότητα του RASFF συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των εταιρειών τροφίμων να έχουν την δυνατότητα ιχνηλάτισης των τελικών προϊόντων που διαχειρίζονται τόσο ως προς τον τελικό καταναλωτή όσο και ως προς τις χρησιμοποιούμενες πρώτες και βοηθητικές ύλες. Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν διαδικασίες ιχνηλασιμότητας και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα τους με εικονικές ασκήσεις ανακλήσεων όπως απαιτούν και τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (σχετικές παράγραφοι  7.9 &7.10.4 του προτύπου ISO 22000:2018)

*ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΒΑΡΔΑΓΚΑΛΟΣ Γεωπόνος Msc – Επικεφαλής Επιθεωρητής LETRINA SA

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι… μιας χρήσης! Προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ

 Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με την οποία ενημερώνει για τα fake επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.

Μήνυση στον Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν για απευθείας αναθέσεις

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν Κόκκαλης - Αυλωνίτης για τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά Αυγενάκη.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα