Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέα απόφαση για την μέθοδο μέτρησης των μικροπλαστικών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Νέα απόφαση για την μέθοδο μέτρησης των μικροπλαστικών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
spot_img

Μία ακόμη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Της Άννας Λεκατσά*

Τα μικρά πλαστικά σωματίδια, τα οποία είναι κοινώς γνωστά ως μικροπλαστικά, δεν είναι μόνο διαδεδομένα στο περιβάλλον, αλλά έχουν επίσης εντοπιστεί στα τρόφιμα και το νερό που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και υπάρχει το ενδεχόμενο να προσληφθούν από τον άνθρωπο.

Οι πιθανές επιπτώσεις των προσλαμβανόμενων μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία έχουν εγείρει ανησυχίες, ωστόσο τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με το ζήτημα αυτό παρέχουν περιορισμένα πειστικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, λόγω σημαντικών περιορισμών των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών και την έκθεση σε αυτά.

Το άρθρο 13 παράγραφος 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εγκρίνει μεθοδολογία για τη μέτρηση των μικροπλαστικών με σκοπό τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο επιτήρησης που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 8 της εν λόγω οδηγίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη.

Σύμφωνα με τη νέα κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση (ΕΕ) 2024/1441 που δημοσιεύτηκε σήμερα, εγκρίνεται η μεθοδολογία για τη μέτρηση των μικροπλαστικών στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως ορίζεται στο σχετικό παράρτημα της απόφασης.

Η νέα απόφαση ενσωματώνεται στο πλαίσιο αποφάσεων που συμπληρώνουν και απορρέουν από τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως παρουσιάστηκαν στο σχετικό σημείωμα του CIBUM: https://cibum.gr/nea/ee-dimosieysi-neon-nomikon-praxeon-gia-tin-poiotita-toy-neroy-anthropinis-katanalosis/.

*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο