Το τέλειο parining κρασιού με πατατάκια.
Ο συνδυασμός κρασιού με φαγητό, υπακούει σε κάποιους βασικούς κανόνες, και παρόλο που υπάρχει μια ευρεία γκάμα γαστρονομικών κρασιών, υπάρχουν άλλα τόσα που μπορεί να τα απολαύσει κανείς και μόνα τους. Ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα τέλειο pariring, όπου οι γεύσεις του κρασιού πλαισιώνουν αλλά και αναδεικνύονται από τις γεύσεις του φαγητού. Αυτό άλλωστε είναι και η λογική πίσω το pairing, δηλαδή να μην υπερκαλύπτει η μια γεύση την άλλη, αλλά η όλη γευστική εμπειρία να φέρνει μια αρμονία στην παλέτα καθώς και μια ισορροπημένη επίγευση. Για παράδειγμα ένα λευκό κρασί με υψηλές οξύτητες, θα συνδυαστεί άψογα με ένα λιπαρό πιάτο με λευκό ψάρι ή κοτόπουλο, καθώς η οξύτητα “κόβει” το λίπος και δημιουργεί μια αρμονία στον ουρανίσκο.
Αν σας ενδιαφέρει να συνδυάσετε κρασί και φαγητό, αλλά δεν θέλετε να καταναλώσετε ένα πλήρες γεύμα, τα πατατάκια ίσως είναι η ιδανική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας ιδανικός τρόπος απομόνωσης των απλών γευστικών χαρακτηριστικών: αλμυρό, ξινό, γλυκό, κτλ. «Νομίζω ότι αυτό που κάνει τα πατατάκια και το κρασί ιδιαίτερα ελκυστικά είναι ότι πραγματικά δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι υπερβολικά και να το κάνεις επιτηδευμένα», λέει ο ειδικός στο κρασί και συνιδρυτής του οινοποιείου Vino Gusto, Jake Bennett-Day, στο SpecialityFoodMagazine. «Τα πατατάκια είναι αλμυρά και συχνά λιπαρά, σε κάνουν να πιάνεις ένα ποτό που με τη σειρά του θα σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις για άλλη μια μπουκιά».
Η Laura Kent, η ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του Yorkshire Wine School, λέει ότι η τάση είναι ελκυστική, πρώτον επειδή είναι τόσο δελεαστική. Έχει διοργανώσει ακόμη και βραδιές με κρασί και τραγανά πατατάκια για περίεργους πελάτες. «Αλλά το πιο σημαντικό», λέει η Laura, «νομίζω ότι είναι ένα “ζευγάρι” που απολαμβάνουν οι περισσότεροι οινοπότες ενώ χαλαρώνουν στο σπίτι. Είναι μια απόλαυση το βράδυ της Παρασκευής για να ανοίξετε ένα πακέτο πατατάκια και ένα μπουκάλι κρασί. Τα πιο παραδοσιακά ζεύγη όπως το κρασί και το τυρί δεν είναι τόσο πιθανό να επαναληφθούν στο σπίτι, οπότε αυτό είναι οικείο», εξηγεί.
Μερικοί ταιριαστοί συνδυασμοί κρασιού με πατατάκια σύμφωνα με το TheDrinkBusiness.
Λευκά κρασιά
Ρίσλινγκ και αλάτι & ξύδι
Τα πατατάκια με αλάτι και ξύδι δεν είναι του γούστου όλων, καθώς η γεύση του ξιδιού είναι αρκετά καυστική, αλλά σίγουρα συνδυάζονται καλά με το Riesling. Η υψηλή οξύτητα και η λεμονάτη γεύση του Riesling μαλακώνουν τη γεύση του ξιδιού και είναι ένα από τα λίγα κρασιά που μπορούν να το κάνουν αυτό, οπότε φυλάξτε τα πατατάκια αλάτι και ξύδι για όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι Riesling.
Chardonnay και sour cream ή κρεμμύδι
Τα πατατάκια sour cream και κρεμμύδι αναδεικνύουν τέλεια την κρεμώδη και βουτυρώδη γεύση ενός λευκού κρασιού Chardonnay. Οι νότες τροπικών φρούτων και η οξύτητα του κρασιού προσφέρουν μια απολαυστική αντίθεση με την αλμύρα αυτών των πατατών.
Κόκκινα κρασιά
Malbec και καπνιστό μπάρμπεκιου
Το Malbec, που συχνά περιέχει σκούρες νότες φρούτων όπως βατόμουρο και δαμάσκηνο, μαζί με νότες σοκολάτας και μπαχαρικών, ακόμη και μια καπνιστή, κρεατική γεύση, συμπληρώνει και ενισχύει τα μπαχαρικά που υπάρχουν στα καρυκεύματα BBQ. Οι ισορροπημένες τανίνες και η οξύτητα του κρασιού συμπληρώνουν τις απολαυστικές γεύσεις που υπάρχουν σε αυτά τα πατατάκια.
Pinot Noir και πατατάκια γλυκοπατάτας
Όταν συνδυάζετε πατατάκια γλυκοπατάτας με κρασί, το κλειδί είναι να πετύχετε τη σωστή ισορροπία. Χρειάζεστε ένα κρασί που συμπληρώνει τη γλύκα των πατατών χωρίς να τα υπερισχύει και το Pinot Noir είναι μια εξαιρετική επιλογή. Με ένα απολαυστικό μείγμα από φρουτώδεις και γήινες νότες, το Pinot Noir ενισχύει τη γλυκύτητα των πατατών, δημιουργώντας μια καλά ισορροπημένη γευστική συμφωνία. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επίπεδα τανίνης του Pinot Noir, σε σύγκριση με ορισμένα άλλα κόκκινα κρασιά, εξαλείφουν κάθε στυπτική ή πικρή αίσθηση που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τη γλυκύτητα των πατατών. Μαζί, δημιουργούν ένα πιο υγιεινό και εμπλουτιστικό συνδυασμό κρασιού και πατατών.
Ροζέ κρασιά
Ροζέ Προβηγκίας και κοκτέιλ γαρίδας
Τα πατατάκια κοκτέιλ γαρίδας διαθέτουν ένα απαλό μείγμα γλυκύτητας με κρεμώδες υφές στο γευστικό τους προφίλ. Η επιλογή του Provence Rosé δημιουργεί ένα απολαυστικό ζευγάρωμα, καθώς αυτό το κρασί είναι γνωστό για την ξηρή, τραγανή και ελαφριά φύση του, που εναρμονίζεται άψογα με τη λεπτή και εκλεπτυσμένη γεύση του κοκτέιλ γαρίδας. Με το αρωματικό μείγμα από κόκκινα μούρα, εσπεριδοειδή και νότες λουλουδιών, το Provence Rosé ενισχύει τέλεια την εγγενή γλυκύτητα των γαρίδων.
Grenache Rosé και Chilli
Ο συνδυασμός των chips με chilli με ένα φρουτώδες ροζέ κρασί όπως το Grenache Rosé μπορεί να είναι μια απολαυστική γαστρονομική εμπειρία. Οι φρουτώδεις νότες του ροζέ κρασιού, όπως η φράουλα, το βατόμουρο ή το καρπούζι, μπορούν να προσφέρουν μια ευχάριστη αντίθεση στη θερμότητα και την πικάντικη γεύση των chilly chips, ενώ η γλυκύτητα στο κρασί βοηθά στην εξισορρόπηση της θερμότητας, δημιουργώντας μια αρμονική γευστική ισορροπία . Επιπλέον, η εγγενής αναζωογονητική ποιότητα ενός φρουτώδους τριαντάφυλλου, ειδικά ενός με καλή οξύτητα, μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό του ουρανίσκου στο μεταξύ, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία.
Αφρώδες κρασί
Σαμπάνια και πατατάκια με αλάτι
Για όσους αγαπούν λίγο τη λάμψη, η σαμπάνια συνδυάζεται αναμφίβολα με έτοιμα αλατισμένα πατατάκια. Στην πραγματικότητα, είναι ένας αγώνας φτιαγμένος στον παράδεισο. Η απλότητα και η κομψότητα συναντώνται σε αυτόν τον κλασικό συνδυασμό, όπου το αλμυρό και αλμυρό τραγανό φρέσκο φρεσκάρει τον ουρανίσκο σας καθώς απολαμβάνετε γουλιές από την αναβράζουσα λάμψη της σαμπάνιας.