Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
33.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος για τους καταναλωτές από τις ζωοτροφές που περιέχουν σελήνιο – Γνωμοδότηση της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος για τους καταναλωτές από τις ζωοτροφές που περιέχουν σελήνιο - Γνωμοδότηση της EFSA
spot_img

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για την ασφάλεια των καταναλωτών από τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που περιέχουν σελήνιο.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια για τους καταναλωτές προϊόντων από δίαιτες ζώων που τρέφονται με πρόσθετες ύλες ζωοτροφών που περιέχουν ως δραστική ουσία σελήνιο.

Με βάση το περιορισμένο σύνολο διαθέσιμων δεδομένων και τις διάφορες αβεβαιότητες, η ομάδα FEEDAP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση οργανικού σεληνίου στο επί του παρόντος μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο χρήσης 0,2 mg συμπληρωμένου σεληνίου από οργανικές πηγές/kg πλήρους ζωοτροφής (μέγιστο όριο 0,5 mg ολικό σελήνιο/kg πλήρους ζωοτροφής) οδηγεί σε υπέρβαση του UL για όλες τις κατηγορίες πληθυσμού (εκτός των ηλικιωμένων και των πολύ ηλικιωμένων), γεγονός που υποδηλώνει ανησυχία για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Δεν κατέστη δυνατό να συναχθεί συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια του επί του παρόντος μέγιστου επιπέδου χρήσης 0,5 mg ολικό σελήνιο/kg πλήρους ζωοτροφής για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Η EFSA κατέληξε πως θα απαιτηθούν πρόσθετα δεδομένα από μελέτες ειδικά σχεδιασμένες για τη μέτρηση της εναπόθεσης σεληνίου σε ιστούς και προϊόντα ζωικής προέλευσης που προκύπτουν από τη χρήση των διαφόρων πηγών σεληνίου για τη διενέργεια κατάλληλης εκτίμησης κινδύνου.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2024.8857

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα