Τα κατεψυγμένα κεράσια ελληνικής προέλευσης εξάγονται σε 10 χώρες.
H περίπτωση των Ελληνικών κατεψυγμένων κερασιών στα οποία ανιχνεύτηκε απαγορευμένο φυτοφάρμακο μπήκε στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κρούσματα πιθανής απάτης μηνός Μαΐου. Τα δεδομένα της έκθεσης περιλαμβάνουν ύποπτα θέματα διασυνοριακής απάτης που κοινοποιούνται μεταξύ των μελών του Δικτύου Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) και έχουν ανακτηθεί από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), το Δίκτυο Διοικητικής Βοήθειας και Συνεργασίας (AAC) και το Δίκτυο Απάτης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής (FFN).
Η Ολλανδία ενημέρωσε το ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικά κατεψυγμένα κεράσια. Τα κεράσια εξάγονται σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία, Ινδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σιέρα Λεόνε και Ισπανία και Τουρκία. Ολλανδοί επιθεωρητές μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά αποκάλυψαν ότι τα κεράσια περιέχουν το απαγορευμένο φυτοφάρμακο Ρhosmet.
Πρόκειται για μια μέτρια τοξική ένωση, που εμπίπτει στην κατηγορία II τοξικότητας EPA. Απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και ο λόγος της απαγόρευσης, ήταν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της. Στις 26 Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κανονισμό με τον οποίο μείωσε και το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (για τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες που η χρήση του επιτρέπεται) για το Phosmet στα 0.01mg/Kg. Αν και η χρήση του είναι απαγορευμένη και στην Ελλάδα, στα κεράσια η ουσία εντοπίστηκε σε ποσότητα 0,14mg/Kg!
Το Phosmet δεν προκαλεί αναπαραγωγική τοξικότητα και δεν είναι πιθανό να προκαλέσει τερατογόνες επιδράσεις, αλλά σύμφωνα με την EFSA η διατροφική έκθεση των καταναλωτών στο Phosmet το 2021 υπερέβη την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη και την οξεία δόση αναφοράς (ARfD) για όλες τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις που αξιολογήθηκαν, οδηγώντας σε μια “κρίσιμη περιοχή ανησυχίας”. Το κύριο όργανο-στόχος για το Phosmet είναι το νευρικό σύστημα. Έρευνες σχετικά με την επίδραση του phosmet (και άλλων οργανοφωσφορικών/χλωριούχων εντομοκτόνων) στον πλακούντα δείχνουν ότι το phosmet έχει βρεθεί ότι εισέρχεται στον πλακούντα και μεταφέρεται στο έμβρυο.