Αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν πως δεν υπάρχει αρκετό φαγητό – Τους δίνουν ωμό κρέας – Οι Βρετανοί προσέλαβαν δικό τους catering.
Tου Νίκου Γδοντέλη*
Θυμάμαι μια σειρά από θυελλώδη meeting κατά την προετοιμασία της λειτουργίας των εστιατορίων του Ολυμπιακού Χωριού ATHENS 2004 μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, με θέμα την επάρκεια του φαγητού και το menu. Την σίτιση στο Ολυμπιακό Χωρίο είχε αναλάβει η ARAMARKDASKO ένωση εταιριών Aramark (USA) και Dasko (ΕΛΛΑΔΑ, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Δασκαλαντωνάκη). Είχα την τύχη να εμπλακώ στο έργο αυτό ως Food Safety Specialist με συμβόλαιο ενός έτους. Ήταν τεράστια και αρχικά ανεξήγητη για μας τους υπόλοιπους, η επιμονή των στελεχών προερχόμενων από την ARAMARK που είχαν την εμπειρία της σίτισης στο Ολυμπιακό Χωριό των αγώνων ATLANTA 1996 για διπλάσιες σχεδόν ποσότητες από αυτές που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Και αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο μια και η προσέγγιση ‘’Είναι αθλητές πόσο θα φάνε πιά;’’ δεν ευσταθούσε.
Οι αθλητές ως επί το πλείστων καταναλώνουν αρκετές ποσότητες τροφίμων. Αφήστε που μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων και μέχρι να αποχωρήσει η αποστολή της χώρας τους δίνουν διατροφικό ρεσιτάλ. Και δεν είναι μόνο η ποσότητα. Oι αθλητές έχουν ένα διαιτολόγιο επιστημονικά δομημένο και συνήθως αναζητούν καλής ποιότητας πρωτεΐνες και σωστούς υδατάνθρακες τις μέρες που προπονούνται εντατικά και τις μέρες που αγωνίζονται.
Δεν θα ξεχάσω ΠΟΤΕ το ξέσπασμα του ολυμπιονίκη μας Πύρρου Δήμα το βράδυ της 13ης Αυγούστου 2024, μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν περιμέναμε να επιστρέψουν οι αποστολές μετά τα μεσάνυχτα στο Ολυμπιακό Χωρίο για δείπνο και κατάλυση. Το βασικό προσφερόμενο είδος για λόγους ελληνικής κουζίνας και φιλοξενίας ήταν… πιτόγυρα, μιλάμε για χιλιάδες τυλιγμένα πιτόγυρα και μια υπερπροσπάθεια της κουζίνας να ευχαριστήσει γαστρονομικά τους αθλητές με ένα παγκόσμιας αποδοχής ελληνικό έδεσμα.
Δεν έλλειπαν βέβαια και άλλα φαγητά αλλά το κυρίως πιάτο ήταν αυτό. Ο Πύρρος Δήμας, μπήκε στο κεντρικό εστιατόριο από τους πρώτους και κατευθύνθηκε στους μπουφέδες. Ποιος είδε τον Πύρρο και δεν τον φοβήθηκε… Ο αθλητής της άρσης βαρών έγινε έξαλλος και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την έλλειψη ποσοτήτων καθαρού κρέατος για τους αθλητές, κυρίως αυτούς που από το σωματικό τους βάρος εξαρτάται η συμμετοχή σε διαφορετικές κατηγορίες του αθλήματος. Η αλήθεια είναι πως από εκείνο το βράδυ τροποποιήθηκε το menu και αυξήθηκαν οι επιλογές σε κρέας και κοτόπουλο σχάρας καθημερινά στους μπουφέδες του εστιατορίου του Ολυμπιακού Χωριού. Για την ιστορία ο Πύρρος Δήμας πήρε το χάλκινο μετάλλιο στις 21 Αυγούστου 2004 στην Άρση Βαρών -κατηγορία 85 κιλών.
Αστοχίες στην σίτιση των Αθλητών στο PARIS 2024
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ολοκληρώθηκε μόλις εχθές, αλλά οι αθλητές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι διοργανωτές ανέφεραν πως η φιλοξενία των ολυμπιακών αγώνων PARIS 2024 χρειάστηκε πολυετή προετοιμασία και μεγάλη χρηματοδότηση. Σημειώνεται πως χρειάστηκε επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον καθαρισμό του μολυσμένου Σηκουάνα. Αλλά αυτό για το οποίο φαίνεται πως δεν είχαν προετοιμαστεί οι διοργανωτές και σίγουρα η ανάδοχος εταιρεία catering που ‘’τρέχει’’ τα εστιατόρια του Ολυμπιακού Χωριού, ήταν ο όγκος των τροφίμων που απαιτούνται για τη σίτιση του προσωπικού και των χιλιάδων αθλητών.
H κορυφαία γαλλική αθλητική εφημερίδα L’Équipe, ανέφερε ότι αρκετοί αθλητές παραπονιούνται πως δεν υπήρχε αρκετό φαγητό διαθέσιμο στις κουζίνες, συγκεκριμένα υπήρξε έλλειψη σε αυγά και ψητά κρέατα. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας είδε το γεγονός πως την Τετάρτη 24 Ιουλίου, τα αυγά προσφερόταν στους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό με το… δελτίο.
Ο Andy Anson, επικεφαλής της Ολυμπιακής Αποστολής της Μεγάλης Βρετανίας στους αγώνες PARIS 2024, δήλωσε στην Telegraph ότι δεν υπάρχουν αρκετά αυγά, κοτόπουλο και ορισμένοι υδατάνθρακες και ότι στους αθλητές σερβίρεται… ωμό κρέας.
Το BBC πρόσθεσε ότι ο επίσημος συνεργάτης τροφοδοσίας του Ολυμπιακού Χωριού, η Sodexo Live!, δήλωσε ότι «οι ποσότητες θα αυξηθούν» για να «ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αθλητών». Ψάχνοντας για μια σχετική δήλωση στο site της Sodexo δεν βρήκαμε κάποια σχετική αναφορά.
Για να προετοιμαστεί η Ολυμπιακή Αποστολή της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς προβλήματα στην διατροφή της, η Telegraph αναφέρει ότι η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε συνεργασία με άλλο catering στις εγκαταστάσεις του Clichy. Οι αθλητές ταξιδεύουν εκεί για να φάνε και να προπονηθούν αντί να τρώνε στο Ολυμπιακό Χωριό.
Το BBC αναφέρει πως για να είναι ένας αθλητής στην βέλτιστη αγωνιστική κατάσταση δεν απαιτείται μόνο αφοσίωση και προπόνηση, αλλά έχει να κάνει και με τη διατροφή, κυρίως το διάστημα πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων. Συχνά χρειάζονται πολύ και εξειδικευμένο φαγητό για να τροφοδοτηθούν και να αναρρώσουν από μια απαιτητική προπόνηση αλλά και μια αγωνιστική ημέρα. Σύμφωνα με προβλέψεις, το Ολυμπιακό Χωριό PARIS 2024 θα κληθεί να σερβίρει 13 εκατομμύρια γεύματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Οι 33οι σύγχρονοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν επίσημα σήμερα στην Γαλλία και υπάρχουν ακόμα αρκετές ημέρες αγωνιστικού προγράμματος μπροστά μας, οπότε ας ελπίσουμε να λυθούν τα όποια προβλήματα με το φαγητό των αθλητών, ποσοτικά και ποιοτικά.
* Ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος, MSc Food Science, Διευθύνων Σύμβουλος της AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ και έχει διατελέσει Food Safety Specialist στο Ολυμπιακό Χωριό ΑΘΗΝΑ 2004