Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για καρκινογόνα φιστίκια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για καρκινογόνα φιστίκια
spot_img

Οι Ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν τις Ελληνικές για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια.

Η Ιταλία ενημέρωσε χθες 8 Αυγούστου, την Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από αφλατοξίνες πέραν των επιτρεπόμενων ορίων που εντοπίστηκαν  σε φιστίκια με κέλυφος προέλευσης ΗΠΑ από την Τουρκία.

Μετά από έλεγχο στα σύνορα κατά τη διάρκεια εισαγωγής των προϊόντων στην Ιταλία, και κατόπιν αναλύσεων, οι αρχές βρήκαν στα φιστίκια Aflatoxins B1 22,2 µg/kg  με μέγιστο επιτρεπτό όριο 8 µg/kg και Aflatoxin total 25,1 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 10 µg/kg.

Οι αφλατοξίνες είναι μία κατηγορία μυκοτοξινών  που παράγονται από ορισμένα είδη Aspergillus. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφλατοξινών, αλλά η μόλυνση των τροφίμων συνήθως περιλαμβάνει αφλατοξίνες B1, B2, G1 και G2 για τις καλλιέργειες και M1 για το γάλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς όπως οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα φιστίκια Αιγίνης και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι.  Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης αφλατοξινών  στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης.

Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ειλικρινά ένα μήνα να διαβάζει κάποιος το site στο τέλος δεν θα τρώει τίποτα !!
    Τι τρομοκρατία είναι αυτή στον κόσμο
    Και βασικά πού βασίζονται όλες αυτές οι έρευνες που δημοσιεύεται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο