Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φυτοφάρμακα “διαπερνούν το στρώμα της φλούδας” σε φρούτα όπως τα μήλα
Το πλύσιμο των φρούτων πριν από την κατανάλωση δεν απομακρύνει τα φυτοφάρμακα – και ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την κατάποση των χημικών ουσιών είναι το ξεφλούδισμα των φρούτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία απεικόνισης Raman για να δουν πώς τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν τα μήλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν “την κατανομή των φυτοφαρμάκων στα στρώματα της φλούδας και του πολτού των μήλων, επιβεβαιώνοντας ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν από το στρώμα της φλούδας στο στρώμα του πολτού”, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
“Αντί να καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανησυχία, η έρευνα υποστηρίζει ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με τη συχνά συνιστώμενη πρακτική του πλυσίματος”, δήλωσε ο Dongdong Ye, καθηγητής της Σχολής Υλικών και Χημείας του Αγροτικού Πανεπιστημίου Anhui της Κίνας και συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με τον Guardian.
Όπως αναφέρει η έκθεση, “οι παραδοσιακές διαδικασίες καθαρισμού των φρούτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα”, αλλά “λαμβάνοντας υπόψη ότι το στρώμα πολτού που χάνεται κατά τη διάρκεια της αποφλοίωσης ήταν πολύ μεγαλύτερο από 30 μm, κάτι που επιβεβαιώθηκε με μικροσκόπιο υπερεμβαδού πεδίου, πιστεύουμε ότι η διαδικασία αποφλοίωσης μπορεί να αποφύγει αποτελεσματικά τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων στην επιδερμίδα του φρούτου και στον σχεδόν επιδερμικό πολτό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κατάποσης φυτοφαρμάκων”.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, “πριν επιτραπεί η χρήση ενός φυτοφαρμάκου σε ένα τρόφιμο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θέτει όρια για το πόσο φυτοφάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα κατά την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την αποθήκευση και πόσο μπορεί να παραμείνει στα τρόφιμα που φτάνουν στον καταναλωτή”.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι “όταν εντοπίζονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, είναι σχεδόν πάντα σε επίπεδα κάτω από την ανοχή ή τη μέγιστη ποσότητα φυτοφαρμάκου που επιτρέπεται να παραμείνει μέσα ή πάνω σε ένα τρόφιμο”.