Επιστήμονες στο Yale προσπαθούν να ανακτήσουν ξεχασμένες γεύσεις από συνταγές 4000 ετών χαραγμένες σε πλάκες πηλού
Στην Αρχαία Βαβυλωνία, οι σούπες και τα μαγειρευτά κυριαρχούσαν. Οι ιστορικοί τροφίμων χρησιμοποιούν τώρα γευστικά τεστ για να ανακτήσουν τις ξεχασμένες γεύσεις τους.
Οι μικρές πλάκες από πηλό καλυμμένες με πυκνή σφηνοειδή γραφή που εδώ και χρόνια μελετούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γέιλ, θεωρήθηκε αρχικά ότι περιελάμβαναν φάρμακα. Οι πλάκες ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στη Μέση Ανατολή και πιθανότατα βρίσκονται στη Βαβυλωνιακή Συλλογή του Γέιλ από το 1911 . Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, ο Γάλλος μελετητής Jean Bottéro κατάλαβε τελικά ότι αναφέρονταν σε φαγητά.
Οι τέσσερις πλάκες – εκ των οποίων η μεγαλύτερη δεν ξεπερνά στο μέγεθος ένα σαπούνι – φέρουν χαραγμένα συστατικά για συνταγές φαγητών που χρονολογούνται τουλάχιστον στο 1730 π.Χ.! Οι τρεις μεγαλύτερες πλάκες περιέχουν κυρίως περιγραφές μαγειρευτών, η μικρότερο, που προέρχεται από μεταγενέστερη περίοδο, μιλάει για ζωμό.
Το γεγονός και μόνο της ύπαρξής τους είναι ένα μυστήριο. Στην αρχαία Μεσοποταμία, οι άνθρωποι σπάνια έγραφαν για την προετοιμασία φαγητού, είπε η Agnete Lassen, βοηθός επιμελήτρια της συλλογής. «Από εκατοντάδες χιλιάδες σφηνοειδή έγγραφα, είναι οι μόνες συνταγές τροφίμων που υπάρχουν», είπε. «Δεν έχουμε εξήγηση».
«Γίνεται αναφορά σε συστατικά των οποίων η ταυτότητα είναι ακόμη άγνωστη», εξηγεί ο Gojko Barjamovic, Ασσυριολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το Asum είναι μυρτιά, το salu είναι σπόροι κάρδαμου, αλλά τι είναι το hurrium; Διαβάζοντας μόνο τη λίστα με τα άγνωστα μπαχαρικά, από μια εφημερίδα των Barjamovic, Lassen και των συνεργατών τους, φέρνει στο μυαλό οράματα ενός χαμένου κήπου, φωλιασμένο μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη: Kurullu, kuruš, nīnu. Silaru, zanzar, zibibianu.
Οι μαγειρικές πλάκες του Yale, όπως είναι γνωστές οι τέσσερις πλάκες από πηλό, περιέχουν οδηγίες λακωνικές και περιληπτικές ενώ οι ποσότητες των συστατικών δεν διευκρινίζονται.