Γάλα καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου.
Η Ολλανδία ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα RASFF για πιθανό κίνδυνο από γάλα καρύδας light. Το φυτικό γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειώδη και πιο συγκεκριμένα διοξείδιο του θείου – E220 σε ποσότητα 19,9 mg/kg με μηδενικό όριο. Τα θειώδη είναι συντηρητικά που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, η πρόσληψη διοξειδίου του θείου μέσω των τροφίμων αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών. Η ομάδα της EFSA βρήκε στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η καθυστερημένη απόκριση των νευρικών κυττάρων στα ερεθίσματα, ένα πρώιμο σημάδι δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος. Επιπλέον πολλοί καταναλωτές έχουν ευαισθησία ή είναι αλλεργικοί στα θειώδη και στο διοξείδιο του θείου.
Το γάλα καρύδας είναι προέλευσης Ταϊλάνδης και πωλείται σε Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία Ισπανία Αρούμπα, Κουρακάο και Σουρινάμ.