Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να φυλάξουμε στην κατάψυξη τις παιδικές τροφές;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορούμε να φυλάξουμε στην κατάψυξη τις παιδικές τροφές;
spot_img

Συμβουλές για την αποθήκευση, την απόψυξη και την αναθέρμανση της τροφής βρεφών και παιδιών

Οι παιδικές τροφές φτιαγμένες από τα χεράκια ενός γονιού είναι ένδειξη ύψιστης φροντίδας για τον μικρό πρωταγωνιστή ή τη μικρή πρωταγωνίστρια της οικογένειας. Έτσι γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει αυτό που τρώει το μικρό μας και, με λίγο πειραματισμό, μπορούμε να πετύχουμε τον χυλό που πραγματικά του αρέσει. Παρεμπιπτόντως, το μαγείρεμα μια πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά κρέμας για μωρά δεν είναι πυρηνική επιστήμη: εκτός από τα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας ή τις νιφάδες δημητριακών της επιλογής μας, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κατσαρόλα και ένα μπλέντερ χειρός!

Μπορούμε να καταψύξουμε την τροφή που ετοιμάσαμε για άλλη μέρα;

Το να μαγειρεύετε καθημερινά φρέσκο χυλό για το μωρό σας είναι αξιέπαινο – αλλά είναι πολλή περιττή δουλειά. Μπορείτε λοιπόν να προμαγειρέψετε παιδικό χυλό σε μεγάλη μερίδα, να τον καταψύξετε και να τον ξεπαγώσετε ακριβώς όταν τον χρειάζεστε. Ο παιδικός χυλός διατηρείται μέχρι και περίπου δύο μήνες αν καταψυχθεί.

Εάν αγοράζετε παιδικές τροφές σε βαζάκι και σας έχουν περισσέψει, είναι προτιμότερο να μην τις καταψύξετε.

Προετοιμασία
Η υγιεινή είναι σημαντική όταν προετοιμάζετε και καταψύχετε παιδικές τροφές. Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Καθαρίστε καλά τα μαγειρικά σκεύη, όλα τα σκεύη και τα δοχεία για την κατάψυξη με ζεστό νερό, ώστε να μην εισέλθουν μικρόβια στο φρέσκο χυλό.

Το σωστό δοχείο για την κατάψυξη
Χρησιμοποιείτε μόνο δοχεία που είναι κατάλληλα για την κατάψυξη όταν αποθηκεύετε παιδικές τροφές. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά δοχεία κατάψυξης για παιδικές τροφές. Τα μικρά δοχεία Tupperware ή οι θήκες για παγάκια είναι εξίσου κατάλληλα για πολύ μικρές μερίδες.

    Είναι σημαντικό τα δοχεία να μην περιέχουν BPA και να μπορούν να σφραγιστούν αεροστεγώς. Διαφορετικά, οι κατεψυγμένες παιδικές τροφές μπορεί να αποκτήσουν αντιαισθητικό «έγκαυμα» από την κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση, το φαγητό συνήθως δεν έχει πλέον καλή γεύση, ενώ το έγκαυμα από την κατάψυξη μπορεί να κάνει ακόμη και το κρέας και το ψάρι επιβλαβή για την υγεία. Το κάψιμο από την κατάψυξη μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η ψυκτική αλυσίδα έχει διακοπεί.

    Συμβουλή: Γεμίστε τα δοχεία μέχρι ακριβώς κάτω από το χείλος. Αυτό δίνει στο χυλό αρκετό χώρο για να διασταλεί όταν παγώσει.

    Καταψύξτε παιδικές τροφές χωρίς λάδι
    Τα φυτικά έλαια είναι γεμάτα από υγιεινά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και επομένως δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική τροφή. Ωστόσο, προσθέστε το λάδι μόνο μετά την απόψυξη. Διαφορετικά, το λάδι μπορεί να κατακάτσει και να αλλάξει τη σύσταση του χυλού.

    Καταψύξτε τις παιδικές τροφές όσο το δυνατόν γρηγορότερα
    Ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς που θέλουν να καταψύξουν παιδικό χυλό είναι ότι τον αφήνουν να κρυώσει πριν το καταψύξουν. Λίγο πιο ενεργοβόρο, αλλά καλύτερο για τον χυλό είναι να τον τοποθετήστε φρεσκομαγειρεμένο στην κατάψυξη αμέσως μετά τον πουρέ. Έτσι ελαχιστοποιείται η απώλεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών – και τα μικρόβια δεν έχουν σχεδόν καμία ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν.

      Διαχωρίστε το κρέας και τα λαχανικά
      Το μωρό σας μπορεί να τρώει μια μικρή ποσότητα κρέατος (20 έως 30 γραμμάρια) δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Επομένως, έχει νόημα να καταψύχετε χωριστά το μαγειρεμένο και το πολτοποιημένο κρέας. Μια θήκη για παγάκια με καπάκι είναι κατάλληλη για τις μίνι μερίδες κρέατος.

        Προσοχή: Δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για κατάψυξη
        Σχεδόν όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών μπορούν να καταψυχθούν σε μορφή πάστας χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις όπου η αποθήκευση στην κατάψυξη μπορεί να αλλάξει τη γεύση, τη σύσταση ή την εμφάνιση.

        Είναι προτιμότερο να μην καταψύχετε αυτά τα τρόφιμα:

        • Αβοκάντο
        • μπανάνα
        • πατάτα
        • πεπόνι


        Συμβουλή: Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα μόνο μετά την απόψυξη. Για χυλό λαχανικών με πατάτες, μπορείτε απλά να πολτοποιήσετε μια μαγειρεμένη πατάτα με ένα πιρούνι και στη συνέχεια να την ανακατέψετε.

        Οι ακόλουθοι τρεις τύποι λαχανικών δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για παιδικές τροφές που αποθηκεύονται στην κατάψυξη. Το Κρατικό Κέντρο Διατροφής της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LErn) προειδοποιεί ότι τα νιτρικά που περιέχονται σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα νιτρώδη, εάν αποθηκευτούν ή θερμανθούν με λάθος τρόπο:

        • Μάραθο
        • παντζάρια
        • Σπανάκι


        Καλό είναι να γνωρίζετε: Ενώ μπορείτε να καταψύξετε τους χυλούς δημητριακών χωρίς προβλήματα, είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε τους χυλούς γάλακτος φρέσκους. Υπάρχει σχετικά υψηλός κίνδυνος σχηματισμού μικροβίων κατά την απόψυξη.


        Μην καταψύχετε παιδικές τροφές που έχουν ήδη αποψυχθεί
        Οι αποψυγμένες παιδικές τροφές δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα.

        Να βάζετε πάντα προσεκτικά ετικέτες στις παιδικές τροφές. Σημειώστε σε κάθε βαζάκι τι είδους χυλός είναι και πότε το καταψύξατε.

          Ακολουθήστε το Cibum
          στα Google News

          Μείνετε ενημερωμένοι

          Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

          ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

          εισάγετε το σχόλιό σας!
          παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img

          Must read

          Ευρωπαϊκός συναγερμός για κατεψυγμένο σπανάκι με καρκινογόνα ουσία – Εισάγεται και στην Ελλάδα

          14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν για κατεψυγμένο σπανάκι που περιέχει καρκινογόνο κάδμιο.

          Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

          Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία
          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_img

          Ροή Ενημέρωσης

          spot_img
          spot_img
          spot_img
          spot_imgspot_img

          Δείτε επίσης!
          Προτεινόμενα άρθρα

          Μετάβαση στο περιεχόμενο