Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Listeria σε έτοιμα γεύματα ζυμαρικών:  Αυξάνονται οι ανακλήσεις – Νέο περιστατικό στον Καναδά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνListeria σε έτοιμα γεύματα ζυμαρικών:  Αυξάνονται οι ανακλήσεις - Νέο περιστατικό στον Καναδά
spot_img

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους που προσβάλλονται από την επιθετική μορφή της λιστερίωσης θα πεθάνει από την ασθένεια

Μετά την επείγουσα ανάκληση για τα κατεψυγμένα γεύματα Fettuccine Alfredo με Listeria monocytogenes που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ τουλάχιστον οκτώ πολιτειών των ΗΠΑ, και η μάρκα Rana tagliatelle με κοτόπουλο και σάλτσα μανιταριών ανακαλείται στον Καναδά λόγω πιθανής μόλυνσης από το ίδιο βακτήριο.

Το έτοιμο γεύμα ζυμαρικών διανεμήθηκε μόνο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων. Υπάρχει ανησυχία ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν το ανακληθέν προϊόν στα σπίτια τους, αφού οι ημερομηνίες λήξης του κυμαίνονται από τις 10 Οκτωβρίου έως και τις 16 Νοεμβρίου.

Το ανακληθέν τρόφιμο πωλείται σε συσκευασίες των 1,14 κιλών και έχει τον αριθμό UPC 8 77448 00481 1.

Η ανάκληση έγινε μετά την Αμερικανική ανάκληση του παρεμφερούς προϊόντος. Η καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων διεξάγει έρευνα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση και άλλων προϊόντων. Μέχρι την ανάρτηση της ανακοίνωσης ανάκλησης, δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες ασθένειες που να σχετίζονται με την εμπλεκόμενη σάλτσα.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από λιστέρια

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μην μυρίζουν αλλοιωμένα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Όποιος έχει φάει κάποιο από τα ανακληθέντα προϊόντα και εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης από λιστέρια θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του για την πιθανή έκθεση στη λιστέρια.

Επίσης, όσοι έχουν καταναλώσει κάποιο από τα ανακληθέντα προϊόντα θα πρέπει να παρακολουθούνται για συμπτώματα κατά τις επόμενες εβδομάδες, διότι μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στη λιστέρια για να εκδηλωθούν συμπτώματα λιστερίωσης.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, έντονο πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων από λιστέρια, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες.

Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων, άλλων επιπλοκών και θανάτου. Παρόλο που οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια, γριπώδη συμπτώματα, οι λοιμώξεις τους μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους που προσβάλλονται από την επιθετική μορφή της λιστερίωσης θα πεθάνει από την ασθένεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο