Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Ανεβαίνει όλο και περισσότερο η δημοτικότητα τους – Μόλις το 5% δήλωσε προτίμηση στα λευκά δημητριακά!

ΑρχικήΝέαΠροϊόντα ολικής άλεσης: Ανεβαίνει όλο και περισσότερο η δημοτικότητα τους - Μόλις το 5% δήλωσε προτίμηση στα λευκά δημητριακά!
spot_img

Διάψευση του ισχυρισμού πως τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν θα ήταν ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κάτι πολύ περισσότερο από φυτικές ίνες και πολύ καλύτερα από τα εξευγενισμένα δημητριακά, όταν τα εξετάζετε από την άποψη των θρεπτικών συστατικών. Προσφέρουν ένα «πλήρες πακέτο» από οφέλη για την υγεία που αφαιρούμε όταν αλέθουμε και ραφιναρίζουμε τους σπόρους.

Η άλεση αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος του πίτουρου και του φύτρου και αφήνει μόνο το μαλακό, εύπεπτο ενδοσπέρμιο. Χωρίς το ινώδες πίτουρο, το σιτάρι μασιέται ευκολότερα, αλλά όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το σιτάρι, τόσο περισσότερο μειώνουμε τη θρεπτική του ποιότητα.

Ο εξευγενισμός του σιταριού δημιουργεί αφράτο αλεύρι, αλλά η διαδικασία αφαιρεί από το σιτάρι περισσότερες από τις μισές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το 90% της βιταμίνης Ε και σχεδόν όλες τις φυτικές ίνες.

Τα δημητριακά και άλλες φυτικές τροφές απαιτούν λιγότερους πόρους για την παραγωγή τους από ό,τι οι ζωικές τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως απαιτούν σημαντικά λιγότερο νερό από σχεδόν κάθε άλλο τρόφιμο που καταναλώνουμε, πράγμα που είναι σημαντικό όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι χρειάζονται μόνο 0,51 λίτρα νερού για την παραγωγή μιας θερμίδας σιτηρών, ενώ η αντίστοιχη θερμίδα βοδινού κρέατος απαιτεί 10,19 λίτρα.

Έτσι, μπορεί να υποστηριχθεί, ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση σε μια στροφή προς περισσότερα σιτηρά και λιγότερο κρέας δεν είναι μόνο πιο υγιεινές επιλογές για τον άνθρωπο καθεαυτό, αλλά επίσης απελευθερώνουν μέρος της επιβάρυνσης των περιβαλλοντικών μας πόρων.

Αυξανόμενη αποδοχή

Η Ολλανδική Ένωση Καταναλωτών εξέτασε 400 έτοιμα γεύματα με ζυμαρικά, ζυμαρικά, ρύζι ή κουσκούς. Το 2023, μόνο 21 από αυτά τα γεύματα περιείχαν δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ τώρα υπάρχουν 52. Τα υπόλοιπα γεύματα περιέχουν λευκά δημητριακά.

Η Sandra Molenaar, διευθύντρια της Ένωσης Καταναλωτών δήλωσε: «Η έρευνά μας πέρυσι έθεσε ξεκάθαρα κάτι σε κίνηση. Η Coop, η Jumbo, η Lidl, η Picnic και η Plus έλαβαν υπόψη τους την κριτική μας». Τα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν πλέον συχνότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ιδίως στις σαλάτες των γευμάτων.

Ορισμένες εταιρείες υποστήριζαν ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν θα ήταν ελκυστικά για τους καταναλωτές. Αλλά η έρευνα της ένωσης καταναλωτών δείχνει κάτι διαφορετικό, καθώς μόλις το 5% των συμμετεχόντων δήλωσε προτίμηση στα λευκά δημητριακά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο