Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως το παθογόνο Listeria ξεγελάει τα τεστ ανίχνευσης – Ερευνητές αναπτύσσουν νέες μεθόδους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως το παθογόνο Listeria ξεγελάει τα τεστ ανίχνευσης - Ερευνητές αναπτύσσουν νέες μεθόδους
spot_img

Ξετυλίγοντας το μυστήριο του “λήθαργου” στα παθογόνα των τροφίμων για πιο αποτελεσματική εξάλειψη.

Οι δοκιμές ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο της απουσίας μικροβίων στα νοσοκομεία ή στη βιομηχανία τροφίμων βασίζονται στη μικροβιακή ανάπτυξη, δηλαδή στην εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών από ένα δείγμα που θα ελεγχθεί. Εάν δεν εμφανιστούν μικροοργανισμοί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, το δείγμα θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, αντιμέτωποι με τις πολλαπλές πιέσεις που συναντώνται σε αυτά τα περιβάλλοντα (παρουσία απολυμαντικών ή απορρυπαντικών), ορισμένα βακτήρια εισέρχονται σε κατάσταση αδράνειας, γνωστή ως «βιώσιμα αλλά μη καλλιεργήσιμα» (VBNC), καθιστώντας τα μη ανιχνεύσιμα από δοκιμές που βασίζονται στην ανάπτυξη. Τα παθογόνα βακτήρια σε κατάσταση VBNC μπορούν να «ξυπνήσουν», να ξαναγίνουν λοιμώδη και έτσι να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο που είναι πανταχού παρόν στο περιβάλλον (έδαφος, ποτάμια, λίμνες, φυτά). Είναι υπεύθυνη για τη λιστερίωση , μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα τρόφιμα με ποσοστό θνησιμότητας έως και 30% στους ανθρώπους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το βακτήριο είναι ικανό να εισέλθει σε κατάσταση VBNC όταν εκτίθεται σε τεχνητά υδάτινα περιβάλλοντα, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να κατανοήσει καλύτερα αυτό το φαινόμενο, προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές ανίχνευσης και εξάλειψης.

Αλλαγή μορφής σε λήθαργο και τεστ ανίχνευσής τους

Για να κατανοήσουν τους μηχανισμούς πίσω από τον λήθαργο του L. monocytogenes , οι επιστήμονες εξέθεσαν αυτά τα βακτήρια σε μεταλλικό νερό πηγής, ένα περιβάλλον φτωχό σε θρεπτικά συστατικά που τα αναγκάζει να εισέλθουν στην κατάσταση λήθαργου VBNC. Ανακάλυψαν ότι κατά τη μετάβαση στην κατάσταση VBNC, το βακτήριο χάνει το αρχικό του σχήμα ράβδου και γίνεται στρογγυλό. Αυτός ο ριζικός μετασχηματισμός οφείλεται στην απώλεια του κυτταρικού του τοιχώματος, μιας δομής που προσδίδει το σχήμα του και το προστατεύει. Παρά την απουσία κυτταρικού τοιχώματος, οι αδρανείς μορφές του βακτηρίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και προσαρμόζονται σε φυσικοχημικές ανισορροπίες τροποποιώντας τη μεμβράνη τους και παράγοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν αντισώματα ικανά να ανιχνεύουν ειδικά βακτήρια L. monocytogenes σε αδρανή κατάσταση, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ειδικών δοκιμών για την ανίχνευσή τους.

Αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τον κρίσιμο ρόλο του βακτηριακού τοιχώματος στο σχηματισμό της κατάστασης VBNC στο L. monocytogenes . Η προσαρμογή της λιστέρια, θα μπορούσε να είναι συχνή και ως εκ τούτου να ευνοήσει τον σχηματισμό δεξαμενών μη ανιχνεύσιμων παθογόνων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει το έργο της για τον εντοπισμό άλλων παραγόντων που διέπουν την κατάσταση αδράνειας, τις συνθήκες που επιτρέπουν σε αυτό το βακτήριο να γίνει ξανά ενεργό και παθογόνο και να αναπτύξει εργαλεία για την ανίχνευση του για καλύτερη προστασία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο