ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές...

Παραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές Αρχές

2 λεπτά ανάγνωσης

Για πολλοστή φορά απορρίπτεται στα ελληνικά σύνορα εισαγόμενο σουσάμι.

Μετά από συνοριακό έλεγχο στις 14 Οκτωβρίου, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτία με σουσάμι. Το θέμα κοινοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) με την επισήμανση ότι πρόκειται για σουσάμι προέλευσης Τσαντ που έφτασε στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

- Advertisement -

Η ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία κινδύνου «σοβαρός» καθώς η σαλμονέλα είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια σαλμονέλωση. Η σαλμονέλωση έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική εμφάνιση διάρροιας και/ή εμέτου, που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πονοκεφάλους. Εμφανίζονται γενικά μεταξύ 6 ωρών και 3 ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι απορρίψεις στα ελληνικά σύνορα φορτίων με σουσάμι, είναι πολύ συχνές και όχι μόνο λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα αλλά και παρουσίας καρκινογόνων αφλατοξινών. Ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου  οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία, όπως και η Ινδία αλλά και αφρικανικές όπως το Τσαντ όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι  δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.

Κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία – Ποια μέτρα προστασίας χρειάζεται ο κλάδος τροφίμων όταν οι χάκερ απειλούν την ασφάλεια

Η παραβίαση των συστημάτων ψύξης προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι νέες επιθέσεις αναδεικνύουν τις ευπάθειες των ψηφιακά συνδεδεμένων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Επιβεβαιώθηκε νοθεία σε Ελληνικούς χυμούς – Τα ερωτήματα για την καταγγελία του Φεβρουαρίου

Μήνες μετά τις καταγγελίες του Φεβρουαρίου, ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνει την παρουσία εξωγενών σακχάρων σε χυμούς πορτοκαλιού και μήλου, χωρίς να αποκαλύπτει μάρκες, εταιρείες και παρτίδες