Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο ενημερώσεις σήμερα από την Ελλάδα στο RASFF για καρκινογόνο  ρύζι και σουσάμι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔύο ενημερώσεις σήμερα από την Ελλάδα στο RASFF για καρκινογόνο  ρύζι και σουσάμι
spot_img

Οι Ελληνικές αρχές εντόπισαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι από το Πακιστάν και σε σουσάμι από τη Νιγηρία.

Με δύο ειδοποιήσεις από την Ελλάδα ξεκίνησε την σημερινή του ενημέρωση του Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα. Και οι δύο ειδοποιήσεις αφορούσαν σε υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι και σε σουσάμι. Η κατηγορία κινδύνου είναι και στις δυο περιπτώσεις σοβαρός.

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια συνοριακού ελέγχου στο ρύζι (μακρύκοκκο λευκό μπασμάτι) προέλευσης Πακιστάν, εντοπίστηκε αφλατοξίνη Β1 (η πιο επιβλαβής μυκοτοξίνη της ομάδας) σε ποσότητα 3,1 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2,0 μg/kg. Το σουσάμι από τη Νιγηρία μετά από εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε ότι περιέχει Αφλατοξίνη Β1 6,5 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2 μg/kg και Ολική Αφλατοξίνη 10,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Τα προϊόντα δεσμεύτηκαν και δεν κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά.

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.

 Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής και βασικό συστατικό σε ενεργειακά ποτά ενοχοποιείται για λευχαιμία – Νέα μελέτη

Ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό, υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά πωλείται και σε μορφή συμπληρωμάτων, φαίνεται σύμφωνα με νέα μελέτη, πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό

Η Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων Τροφίμων στην ασφάλεια τροφίμων

Σε ισχύ ενιαίο πλαίσιο για την υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού σε επιχειρήσεις που παράγουν ή διακινούν τρόφιμα, για την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα στην Ευρώπη: Στη δημοσιότητα η έκθεση της EFSA – Αναλύσεις 13.246 τυχαίων δειγμάτων

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα