Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε το γεύμα μας πάντα σε θερμοκρασία δωματίου

ΑρχικήΟικιακάΓιατί πρέπει να καταναλώνουμε το γεύμα μας πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
spot_img

Το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και η τροφή μπορεί να εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες

Το γνωρίζατε ότι η θερμοκρασία του φαγητού που καταναλώνουμε παίζει κρίσιμο ρόλο στην πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη γενική υγεία μας;

Βέλτιστη πεπτική λειτουργία

Ένα πρόσφατο άρθρο του World Journal of Gastroenterology προτείνει ότι το εξαιρετικά ζεστό ή κρύο φαγητό προκαλεί μια προσωρινή αλλοίωση του βλεννογόνου του στομάχου, κάνοντας την πέψη πιο αργή και δύσκολη. Αντίθετα, τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, εξακολουθούν να αναπαράγουν καλύτερα το εσωτερικό πεπτικό περιβάλλον του σώματος και ως εκ τούτου να αφομοιώνονται πιο εύκολα.

Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα επεξεργασμένα σε θερμοκρασία δωματίου τρόφιμα χωνεύονται καλύτερα και επιτρέπουν καλύτερη απορρόφηση και διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Το ανθρώπινο σώμα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει υπερβολική ενέργεια για να ζεστάνει το φαγητό πριν από την επεξεργασία. Ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι το σώμα ξοδεύει ενέργεια για να αλλάξει τις εξαιρετικά ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες των τροφίμων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition & Metabolism σημείωσε ότι οι καταναλωτές τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου έπαιρναν θρεπτικά συστατικά πιο τακτικά και η πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων ήταν επίσης καλύτερα κατανεμημένη από αυτή των ευαίσθητων στη θερμοκρασία βιταμινών και μετάλλων.

Αποφύγετε την πεπτική ταλαιπωρία

Τα ζεστά φαγητά μπορεί να ζεματίσουν το στόμα και τον οισοφάγο ή να τα ερεθίσουν και τα πολύ κρύα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν συστολή των μυών του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας κράμπες ή επιβράδυνση της κίνησης σε αυτό το σύστημα, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσπεψία ή παλινδρόμηση οξέος .

Διατήρηση ενέργειας στο σώμα

Το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και η τροφή μπορεί να εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες. Η κατανάλωση εξαιρετικά ζεστών ή κρύων δείπνων κάνει το πεπτικό σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά όσον αφορά την προσπάθεια να επαναφέρει τη θερμοκρασία στο φυσιολογικό, κάτι που είναι μια δαπάνη ενέργειας που διαφορετικά θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί σε μεταβολικές λειτουργίες. Μια τέτοια υπερβολική ενεργειακή δαπάνη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι μετά τα γεύματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη Journal of Physiology and Biochemistry, τα άτομα που κατανάλωναν φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου ανέφεραν λιγότερη υπνηλία μετά το φαγητό από εκείνα που κατανάλωναν τροφές που ήταν είτε πολύ ζεστές είτε πολύ κρύες.

Τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου έχουν την τάση να κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε και πιο υγιεινά. Τρόφιμα σε μέτριες θερμοκρασίες τείνουν να είναι πιο μαλακά στο δάγκωμα και καλύτερα σε γεύση. Αυτό, σε αντάλλαγμα, σας δίνει τη δυνατότητα να αφομοιώσετε σωστά και αφήνει τον εγκέφαλό σας να πιάσει την αίσθηση του κορεσμού τις περισσότερες φορές, ώστε να μην τρώτε υπερβολικά.

Διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας του φαγητού

Τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου τείνουν να διατηρούν την υφή και τη γεύση τους σε σχέση με το φαγητό που σερβίρεται είτε πολύ ζεστό είτε πολύ κρύο. Μερικές φορές, οι γεύσεις των φαγητών που είναι πολύ ζεστές μπορεί να κυριαρχούν και το υπερβολικό κρύο φαγητό μπορεί να μουδιάσει τους γευστικούς κάλυκες, οδηγώντας σε μειωμένη ικανοποίηση και πιθανή υπερκατανάλωση τροφής. Περισσότερο από αυτό, ορισμένοι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι τα τρόφιμα σε ακραίες θερμοκρασίες τείνουν να αλλάζουν τη σύνθεση ορισμένων συστατικών στα τρόφιμα. Τα ανεπιθύμητα τρανς λιπαρά μπορεί να σχηματιστούν εάν τα έλαια υπερθερμανθούν.

Το φαγητό πρέπει να καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό, ώστε να αποτελέσει κέντρο πολλαπλασιασμού βακτηρίων. Αποθηκεύστε στο ψυγείο και μεταφέρετε τα ευπαθή προϊόντα σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κατανάλωση.

Προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία των τροφών σας με αυτή του σώματός σας, δημιουργείτε έναν αρμονικό χώρο για το πεπτικό σας σύστημα, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε τα μέγιστα από τα γεύματά σας με την ελάχιστη καταπόνηση του οργανισμού σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο