Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kaffe Bueno: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2,5 εκατ. € για την ανακύκλωση των αποβλήτων καφέ

ΑρχικήΝέαKaffe Bueno: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2,5 εκατ. € για την ανακύκλωση των αποβλήτων καφέ
spot_img

Η εταιρεία βιοεπιστημών Kaffe Bueno με έδρα τη Δανία, έλαβε επιχορήγηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling) των αποβλήτων καφέ.

Η Kaffe Bueno που ιδρύθηκε το 2016, εξάγει χημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, των λιπαρών οξέων, και των μελανοειδών, που βρίσκονται σε χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα για ευεξία και σε τρόφιμα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη δημιουργία του ελαίου Kaffe Bueno, το οποίο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Επίσης παράγεται το Kafflour, αλεύρι χωρίς γλουτένη με εφαρμογές σε μπάρες σνακ, και στην αρτοποιία. Τέλος, προκύπτει το προϊόν Kaffibre, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολεπιστικό σε σαπούνια, προϊόντα απολέπισης και μάσκες. Χρησιμοποιώντας το 99% του υλικού που απορρίπτεται μετά τη διαδικασία παρασκευής του καφέ, η Kaffe Bueno αναφέρει ότι ελπίζει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του καφέ.

«Οι βιομηχανίες προϊόντων προσωπικής φροντίδας και τροφίμων προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 των προϊόντων τους, μετατρέποντας παράλληλα τα “απόβλητα” σε πόρους. Το Upcycling είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», έγραψε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το World Coffee Portal, τον Νοέμβριο του 2020, η Kaffe Bueno συνεργάστηκε με τη δανέζικη αλυσίδα ξενοδοχείων Sinatur για την παραγωγή σαπουνιού χεριών, σαπουνιού σώματος, σαμπουάν και λοσιόν σώματος από τον χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ του ξενοδοχείου.

“Πιστεύουμε ότι μοντέλα όπως αυτό, είναι απαραίτητα για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι και η φύση όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά «καλλιεργούν» ο ένας τον άλλον”, δήλωσε τότε ο Εμπορικός Διευθυντής της Kaffe Bueno.

Μέρος των νέων κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πρώτου ειδικού βιο -διυλιστηρίου καφέ της Ευρώπης, στη Δανία, όπου υποπροϊόντα καφέ από τη βιομηχανία των ξενοδοχείων μπορούν να μεταποιηθούν σε νέες πρώτες ύλες.

Το κυκλικό μοντέλο της Kaffe Bueno θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τις αλυσίδες καφέ που επιδιώκουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να αντισταθμίσουν τις εκπομπές άνθρακα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 60-70% των χρησιμοποιημένων χώρων καφέ παγκοσμίως καταλήγουν σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, με ένα μικρό ποσοστό να ανακυκλώνεται σε μπρικέτες και pellets ή λιπάσματα.

Η εταιρεία συμμετέχει σε ένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα για την αξιοποίηση των αποβλήτων καφέ που παράγονται από καφετέριες και χώρους φιλοξενίας.

Η επίσης δανέζικη εταιρεία Kaffee Form, ασχολείται με την αναβαθμιστική ανακύκλωση του καφέ, για να κατασκευάσει μια σειρά από φλιτζάνια καφέ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το HuskeeCup χρησιμοποιεί τον φλοιό του καφέ ως υλικό στα επαναχρησιμοποιήσιμα φλιτζάνια καφέ του. Ο αμερικανικός κολοσσός αυτοκινήτων Ford αξιοποιεί επίσης τη δύναμη των αποβλήτων καφέ. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το coffee chaff, ένα υποπροϊόν της διαδικασίας ψησίματος καφέ που προέρχεται από την αλυσίδα fast food McDonald’s,  στην κατασκευή εξαρτημάτων προβολέων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο