Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πρώτο φιλέτο vegan σολομού φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία θαλασσινών

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤο πρώτο φιλέτο vegan σολομού φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία θαλασσινών
spot_img

Η κάποτε περιορισμένη vegan και vegetarian κουζίνα είναι τώρα πλούσια σε επιλογές αφού σήμερα, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα πάντα, από παγωτό χωρίς γαλακτοκομικά μέχρι φυτικά μπιφτέκια.

Τώρα, η ισραηλινή start-up, η Plantish, παρουσίασε τα πρώτα vegan κομμένα φιλέτα σολομού. Για μια εταιρεία μόλις έξι μηνών, η Plantish έχει πετύχει πολλά. Η start-up εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων έχει ήδη κερδίσει 2 εκατομμύρια δολάρια από το TechAviv Founder Partners, ένα επιχειρηματικό ταμείο που υποστηρίζεται από ορισμένους από τους βασικούς παράγοντες του κλάδου.

Το φιλέτο σολομού χωρίς κόκαλα της Plantish είναι φτιαγμένο από πρωτεΐνες οσπρίων και εκχυλίσματα φυκιών και φαίνεται ίδιο με τον κλασικά μαγειρεμένο σολομό σε εμφάνιση, γεύση, υφή και δομή. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι αυτό που έχει εμποδίσει τους παραγωγούς τροφίμων να τελειοποιήσουν τα vegan θαλασσινά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, με μια έμπειρη ομάδα στο τιμόνι η εταιρεία κατάφερε να κάνει την υπέρβαση.

Η δομή του προϊόντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψαριών που πωλούνται είναι ολόκληρα κομμένα (με εκτιμήσεις έως και 80%). Ωστόσο, ο εναλλακτικός τομέας με θαλασσινά είναι γεμάτος με επιλογές ψαριών με κιμά, λόγω τεχνικών περιορισμών.

Το κομμένο φιλέτο Plantish έχει την ίδια θρεπτική αξία με τον παραδοσιακό σολομό και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3, ωμέγα-6 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς εκτρεφόμενους ή άγριους σολομούς, η έκδοση της Plantish δεν περιέχει υδράργυρο, αντιβιοτικά, ορμόνες, μικροπλαστικά και άλλες τοξίνες. Επιπλέον, το τρέχον πρωτότυπο της εταιρείας μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους ίδιους τρόπους που παρασκευάζεται ο παραδοσιακός σολομός.

Η σημαντικά γρήγορη ανάπτυξη της Plantish μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, στην κοινή αποστολή της ομάδας. Ο Ofek Ron, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plantish, δήλωσε:

«Υπάρχουμε για να σώσουμε τους ωκεανούς και να εξαλείψουμε την ανάγκη κατανάλωσης θαλάσσιων ζώων, παρέχοντας πιο βιώσιμες, πιο θρεπτικές και πιο νόστιμες επιλογές ψαριών. Το όραμά μας είναι να γίνουμε η κορυφαία μάρκα θαλασσινών στον κόσμο, χωρίς να πληγώσουμε ούτε ένα ψάρι».

Είναι μια φιλόδοξη επιδίωξη, δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά θαλασσινών αξίζει 586 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 514 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IMARC Group. Συγκεκριμένα, ο σολομός αντιπροσωπεύει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ) από το παραπάνω ποσό.

Πρόκειται για την καλύτερη στιγμή να ανταγωνιστεί κανείς τη βιομηχανία. Περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών στον κόσμο είναι ήδη υπεραλιευμένο. Και με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, γίνεται σαφές ότι η σημερινή αλιευτική βιομηχανία δεν είναι βιώσιμη.

Πέρυσι, μια πρώτη στο είδος της μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τράτα βυθού – που χρησιμοποιείται για την αλίευση τεράστιων ποσοτήτων ψαριών – απελευθερώνει τόσο άνθρακα όσο και η βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή θαλασσινών έχει κατηγορηθεί για υπερβολικές ποσότητες ρύπανσης, καθώς και για την υποβάθμιση των οικοτόπων και την απώλεια ειδών.

Για αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, η Plantish – μια εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα – υποστηρίζει ότι «τα φυτά κάνουν τα καλύτερα ψάρια». «Όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και πάθος και γνωρίζουμε ότι μόνο αν δουλέψουμε μαζί, θα αλλάξουμε τον κόσμο», αναφέρει η Plantish στην ιστοσελίδα της.

Το Plantish Salmon θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένα pop-up τοποθεσίες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η επίσημη κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Από το plantbasednews.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα